Vereniging FME-CWM

Totaaloplossing voor bodemverontreiniging bedrijven

Productenbeleid
Stoffenbeleid

FME-CWM ondertekent intentieverklaring bodemsanering

Totaaloplossing voor bodemverontreiniging bedrijven

Op maandag 10 januari heeft een zestal organisaties die bedrijven in de MKB-sfeer vertegenwoordigen een verklaring ondertekend welke de bedoeling heeft om de bodemsanering een impuls te geven. FME-CWM was daarbij vertegenwoordigd door voorzitter Kamminga. Andere ondertekenaars waren VNO-NCW, BOVAG, MKB-Nederland, Metaalunie en NETEX.

Achtergrond
De bodemsanering in Nederland stagneert. Oorzaken zijn onder meer de hoge kosten en het feit dat enige jaren geleden werd aangekondigd dat het bodemsaneringsbeleid zou worden versoepeld. Dit is ook gebeurd en dit wordt binnenkort wettelijk vastgelegd. Andere oorzaken zijn de ontwikkeling van goedkoper technieken en de beperkte juridische mogelijkheden om bedrijven tot sanering te dwingen.

Voorzitter J. Kamminga ondertekende de intentieverklaring namens FME-CWM.

(foto: Jeroen Bouman Photos)

Bedrijvenregeling 2001
Overleg tussen de overheid en het bedrijfsleven heeft in 2001 geleid tot een convenant, de zogeheten Bedrijvenregeling. Daarin heeft het bedrijfsleven ermee ingestemd dat bedrijven een saneringsplicht zouden krijgen voor de terreinen die zij in bezit en/of in gebruik hebben, voorzover daarbij sprake is van een urgente sanering. Daartegenover zou de overheid een subsidieregeling in het leven roepen, waarmee de overheid (macro) 25% zou meebetalen aan de te verwachten saneringskosten voor bedrijven. In het convenant is uitgewerkt hoe dat bedrag verdeeld zal worden over de bedrijven: afhankelijk van de omstandigheden (wanneer is de verontreiniging ontstaan, wie heeft deze veroorzaakt etcetera.) kan het percentage subsidie oplopen tot 70%.

Beperking
Een belangrijke beperking is echter dat alleen verontreiniging die veroorzaakt is vóór 1975, voor subsidiëring in aanmerking komt. Daarnaast is in het convenant voorzien in een draagkrachtregeling, die recht geeft op extra financiële ondersteuning. Dit teneinde te voorkomen dat op zich normaal renderende bedrijven als gevolg van de kosten van bodemsanering failliet zouden gaan. Zowel de saneringsplicht als de Bedrijvenregeling zijn verankerd in een wijziging van de Wet bodembescherming die binnenkort van kracht wordt.

De intentieverklaring van 10 januari
In de afgelopen jaren konden bedrijven al gebruik maken van de subsidieregeling, maar de belangstelling was gering. Vraag is of dat komt door te weinig bekendheid, doordat de regeling te ingewikkeld is of welke andere reden dan ook. De Rabobank heeft het initiatief genomen om de regeling een stimulans te geven en daartoe een kleine centrale organisatie op te richten waar alle bedrijven die het aangaat zich kunnen aanmelden. Bedoeling is dat deze bedrijven de sanering uiterlijk in 2030 hebben uitgevoerd. Een schatting is dat het gaat om circa 15.000 bedrijven in de MKB-sfeer. De Rabobank berekent dan het percentage subsidie, zal raamcontracten aangaan met grote saneerders waardoor kwantumkortingen kunnen ontstaan en zal ook meer algemeen de bedrijven door de hele procedure kunnen loodsen. Een en ander neemt niet weg dat de deelnemende organisaties doorgaan met hun eigen advisering, zo hebben al vele van onze lidbedrijven gebruik gemaakt van de ondersteuning vanuit FME-CWM.

Gefaseerde operatie
De intentieverklaring omvat fase A van de operatie, daarbij gaat het om het jaar 2005. In dat jaar wordt bezien of er draagvlak is voor het initiatief en zo ja hoe de verdere organisatie er dan uit zou moeten gaan zien. Met de intentieverklaring is de wens en het voornemen uitgesproken om dit met alle betrokkenen verder uit te zoeken. Eind 2005 wordt dan het besluit genomen om al dan niet door te gaan.

Vereniging FME-CWM, mr.drs. E.C. Alders, 079 - 353 13 34, eal@fme.nl