Gemeente Dongeradeel



---

Wijzigingen afvalinzameling Dongeradeel

Per 1 januari 2005 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de afvalinzameling in Dongeradeel. Hier zijn ze voor u op een rijtje gezet.

Halen van grofvuil niet langer kosteloos
Als u niet de mogelijkheid heeft om uw grofvuil naar het kringloopstation te brengen, kunt u dit laten ophalen door de reinigingsdienst. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt grofvuil niet meer gratis bij u opgehaald. Als u grofvuil wilt laten ophalen door de reinigingsdienst, dan betaalt u hiervoor een vast bedrag van 15,00 per keer. De reinigingsdienst rijdt een aantal keren per jaar een grofvuilroute. U kunt zich hiervoor iedere werkdag aanmelden via de servicetelefoon van het wijkbeheer, tel. (0519) 298 777. De datum van de ophaaldag wordt u dan meegedeeld. De routes worden tijdig aangekondigd op de gemeentelijke pagina van de Nieuwe Dockumer Courant. U kunt uw grofvuil nog steeds gratis brengen op het kringloopstation aan de Kooilaan tussen Dokkum en Damwoude. Grof huisvuil is afval dat te groot is om in de grijze container te stoppen. Onder grof huisvuil valt niet bouw- en sloopafval. Dit wordt dan ook niet meegenomen tijdens de grofvuilroutes. Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling kwijt op het kringloopstation aan de Kooilaan.

Chemokar rijdt op afroep
Klein chemisch afval (KCA) wordt ook dit jaar weer eenmaal per kwartaal opgehaald. In tegenstelling tot voorgaande jaren rijdt de chemokar niet meer huis-aan-huis door de gemeente, maar alleen op afroep. Voor het ophalen van KCA dient u zich dus aan te melden. U kunt zich iedere werkdag voor de KCA-route aanmelden via de servicetelefoon van het wijkbeheer, tel. (0519) 298 777. De datum van de ophaaldag wordt u dan meegedeeld. De routes worden tijdig aangekondigd op de gemeentelijke pagina in de Nieuwe Dockumer Courant. U kunt uw box op de ophaaldag (niet eerder) bij uw voordeur zetten, dus niet aan de openbare weg. De boxen worden geleegd tussen 9.00 en 17.00 uur. De boxen behoren voor 8.30 uur bij uw voordeur te staan. De gemeente heeft hiertoe besloten, omdat deze zeer intensieve wijze van inzameling niet in relatie staat tot de steeds dalende ingezamelde hoeveelheid. Bovendien staan de milieuboxen niet meer onbeheerd (met de nodige risicos) aan de openbare weg. Daarnaast kunt u KCA gratis brengen op het kringloopstation aan de Kooilaan.

Autobanden kunt u gratis inleveren
U kunt voortaan uw (particuliere) autobanden, afkomstig van personenautos tot 3500 kg en van aanhangwagens, gratis aanbieden bij het kringloopstation aan de Kooilaan. De banden kunnen gratis worden ingeleverd met als voorwaarde dat ze:

* vrij zijn van velgen;

* vrij zijn van ander afval (modder, grond e.d.);
* afkomstig zijn personenautos tot 3500 kg en niet van bijvoorbeeld een truck, tractor, motor of fiets.

U kunt maximaal 5 autobanden per keer brengen. Natuurlijk kunt u uw autobanden ook achterlaten bij uw garage of bandenservice bij het vervangen van uw banden. Deze maatregel geldt niet voor banden, die afkomstig zijn van bedrijfsmatige activiteiten.

Kleine hoeveelheden asbest kunt u gratis inleveren Vanaf 1 januari 2005 kan het zelfverwijderde asbest tot 25 m2 gratis worden ingeleverd op het kringloopstation aan de Kooilaan. Boven 25m2 kunt u tegen betaling asbesthoudend sloopafval inleveren. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de hoeveelheid asbest dat u aanbiedt. Het inleveren van asbesthoudende vloerbedekking of vloertegels en andere huishoudelijke materialen, waarin asbest is verwerkt, zoals warmhoudplaatjes, strijkijzers of broodroosters, is altijd gratis. Asbest wordt niet opgehaald door de reinigingsdienst. Voor het aanbieden van asbest gelden de volgende voorwaarden:


* het afval dient luchtdicht en dubbel verpakt te worden ingeleverd,
* het asbesthoudende materiaal dient u dubbel te verpakken in stevig onbeschadigd plastic, bijvoorbeeld landbouwfolie,
* de folie mag niet zijn beschadigd, want dan kan het niet in ontvangst genomen worden.

Regelgeving bij slopen of verwijderen van afval Voor het slopen en/of verwijderen van asbest dient u vooraf altijd contact op te nemen met de heer K. Jilderda, afdeling bouwzaken, tel. (0519) 298 843.