GroenLinks

EU-gondwet: grote stap voorwaarts, maar ook gemiste kansen

EU-Grondwet 11 januari 2005

GroenLinks en de Europese Groenen steunden tijdens het debat vandaag in het Europees Parlement de nieuwe Europese Grondwet, maar plaatsten daar tegelijkertijd diverse kritische kanttekeningen bij. Volgens GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is er sprake van diverse gemiste kansen.

"De ontwerpresolutie waarover het Europees Parlement woensdag stemt is wat ons betreft wel erg juichend. De gemiste kansen, zoals het feit dat het vetorecht voor buitenlands beleid, sociale basisnormen en belastingcoördinatie gehandhaafd blijft, wordt niet genoemd. Bovendien is het erg moeilijk gemaakt om in de toekomst de tekst van de Grondwet te wijzigen, terwijl er - bijvoorbeeld over het landbouwbeleid - bepalingen in staan die de komende jaren zeker op de schop gaan", aldus Lagendijk.

Wereldtoneel
Daarnaast is hij kritisch over de onheldere bevoegdheden van de defensiekopgroep die de Europese Grondwet instelt. Temeer omdat het Europees Parlement op dit terrein buitenspel blijft staan. Lagendijk: "De uitvoerige bepalingen in de Grondwet over de verbetering van de militaire capaciteiten van de EU staan in schril contrast met de geringe aandacht voor haar civiele rol op het wereldtoneel, terwijl de meeste EU-burgers die juist uit willen bouwen."

Stap vooruit
GroenLinks stelt echter vast dat alles afwegende de Europese Grondwet een belangrijke stap vooruit zet. "Belangrijk hierbij zijn de versterking van het Europees Parlement, het bindende grondrechtenhandvest, de invoering van het burgerinitiatief en de aanstelling van een EU-minister van Buitenlandse Zaken. Al met al biedt de Grondwet aan GroenLinks meer kansen om haar groene en progressieve agenda te verwezenlijken in de Europese arena", aldus Lagendijk.

Burgerinitiatief diertransporten
Voorbeeld hiervan is het burgerinitiatief tegen lange diertransporten dat GroenLinks samen met de andere Europese groene partijen is begonnen. Volgens een bepaling in de nieuwe EU-Grondwet kunnen een burgers een onderwerp op de Europese politieke agenda plaatsen door over dit onderwerp één miljoen handtekeningen in te zamelen. De Europese Groenen verzamelen daarom een handtekeningen tot een wetsvoorstel tegen lange diertransporten te komen.

Opener aanpak
De tevredenheid van het europarlement is volgens Lagendijk ook wel begrijpelijk. Het parlement pleit al sinds de eerste rechtstreekse EP-verkiezingen in 1979 voor een Europese Grondwet. Dat de Europese Conventie in 2002 bijeen werd geroepen was in hoge mate aan het de europarlementariërs te danken, die sinds de 'mislukking' van het Verdrag van Nice in 2000 krachtig geijverd hebben voor een nieuwe, opener aanpak van verdragswijzigingen. Het resultaat van de Conventie en de daaropvolgende regeringsonderhandelingen is volgens GroenLinks veel beter dan dat van voorgaande verdragsherzieningen. Deze berustten louter op diplomatieke achterkamertjespolitiek.

Kloof burger verkleinen
De referenda die in minstens tien lidstaten over de Europese Grondwet worden gehouden, ziet Lagendijk als een uitstekende kans om de kloof tussen burgers en Europese instellingen te verkleinen. Op initiatief van GroenLinks houdt Nederland in het voorjaar van 2005 een referendum over de Grondwet.

Link


- dossier EU-Grondwet

«