GroenLinks

GroenLinks en PvdA willen efficiënt en transparant EP

11 januari 2005

Europarlementariërs Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Edith Mastenbroek (PvdA) behoren tot de initiatiefnemers in het Europees Parlement die dinsdag 11 januari de nieuwe 'CPR-campagne' starten. De Campaign for Parliament Reform zet zich in voor een efficiënt en transparant europarlement dat meer rekenschap aflegt aan de burger.

"De komende jaren gaan we ons opnieuw inzetten voor één vergaderplaats voor het Europees Parlement, en niet twee zoals nu in Brussel en Straatsburg. Daarnaast is de CPR noodzakelijk om europarlementariërs de kans te geven op onderwerpen die hervormingen betreffen anders te stemmen. Door over deze onderwerpen alternatieve stemlijsten uit te delen, maken we ze minder afhankelijk van hun weinig hervormingsgezinde fractieleiders die de stemlijsten van de fractie opstellen", aldus Buitenweg.

De CPR heeft ondertussen 100 leden die er allemaal van overtuigd zijn dat het parlement dringend behoefte heeft aan hervormingen. Behalve te streven naar één vergaderplek zet de CPR zich de komende jaren in voor toenemende transparantie door hervorming van het systeem van vergoedingen. Zo moeten straks alleen daadwerkelijk gemaakte reiskosten gedeclareerd kunnen worden. Daarnaast stelt de CPR een striktere gedragscode voor.

Mastenbroek: "Het ontbreken van zo´n gedragscode voor alle leden is een forse aanslag op het vertrouwen van mensen in het Europees Parlement. Het Parlement steggelt nu al bijna een kwart eeuw met de Raad van Ministers over een fatsoenlijke salaris- en onkostenregeling. Vorig jaar nog, wees de Raad een voorstel van het EP voor een transparant salarissysteem af. In plaats van alleen maar nee zeggen, moet de Raad met een alternatief komen. Het is jammer dat het Nederlands voorzitterschap dit niet meteen heeft opgepakt. CPR zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt."

De vorige campagne van de CPR, van 1999 tot en met 2004, heeft erin geresulteerd dat de slecht bezochte vrijdagvergaderingen in Straatsburg werden afgeschaft. Deze leken vooral te fungeren als mogelijkheid voor de parlementariërs om een extra dagvergoeding op te strijken. Daarnaast organiseerde de CPR voor het eerst een debat tussen de kandidaten voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Hierdoor werden de europarlementariërs veel beter in staat gesteld in alle openbaarheid te bepalen naar wie hun stem uitging.

Behalve Buitenweg en Mastenbroek behoren de Finse Piia-Noora Kauppi (christen-democraten), de Duitse Alexander Alvaro (liberalen), de Britse Chris Heaton-Harris (christen-democraten), de Zweedse Cecilia Malmström (liberalen) en de Britse Catherine Stihler (socialisten) tot de initiatiefnemers van de nieuwe CPR-campagne.

«