Stichting Wakker Dier

WAKKER DIER ONTHULT PROTESTBORD BIGGEN-CASTRATIE IN CENTRUM AMSTERDAM

Persbericht - 11 januari 2005

Amsterdam, 11 januari 2005; Vandaag om 12:00 uur onthult Wakker Dier aan de Nieuwezijds Voorburgwal 153 in Amsterdam een groot protestbord tegen de onverdoofde castratie van biggen. Het bord zal aan de gevel van het kantoor van de Sophia Vereeniging komen te hangen. Op het bord is een teller te zien die per seconde aangeeft hoeveel biggen in 2004 onder Nederlands voorzitterschap in de EU onverdoofd zijn gecastreerd. Het biggen-bord is op tournee door Nederland en zal in allerlei steden op prominente locaties worden geplaatst. Zo hing het bord de afgelopen weken aan de gevel van de kliniek van cosmetisch arts dr. Schoemacher in Scheveningen. De komende weken zal het bord dus in Amsterdam te bezichtigen zijn.
Er worden in de EU meer dan drie biggen per seconde onverdoofd gecastreerd. Wakker Dier vraagt juist nu aandacht voor dit grootschalig dierenleed omdat Nederland als voorzitter van de EU de mogelijkheid heeft gehad om een verbod op deze ernstige vorm van dierenmishandeling dichterbij te brengen. Minister Veerman heeft echter niets gedaan voor de biggen. Dit terwijl hij eerder met schaamrood op de kaken toegaf dat de Nederlands varkenssector zich niet eens aan Europese regelgeving houdt en de Tweede Kamer nota bene heeft beloofd dat hij tijdens zijn voorzitterschap zijn best zou doen om tot een verbod te komen. Wakker Dier is daarom tot de slotsom gekomen dat het geen zin heeft om op initiatief van de minister te wachten en roept met het biggen-bord iedereen op dit varkensleed niet langer te negeren en vaker een diervriendelijke maaltijd op tafel te zetten.

Te meer nu uit recent Europees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er diverse praktijkrijpe alternatieven zijn die ook al in veel landen worden toegepast. In Nederlandse supermarkten en slagerijen worden echter alleen karbonades verkocht van mannetjes-varkens die onverdoofd gecastreerd zijn. Castratie wordt toegepast omdat slachterijen willen vermijden dat bij een klein deel van de ongecastreerde mannetjesbiggen een zogenoemde berengeur aan het vlees ontstaat. In veel andere landen is de onverdoofde castratie echter al verleden tijd. Zo worden in Engeland en Ierland biggen nooit gecastreerd, terwijl ook in Spanje en Portugal meer dan de helft van de mannelijke biggen de zeer pijnlijke ingreep bespaard blijft. In Noorwegen is verdoving inmiddels verplicht. In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (immuno-castratie). De slachterijen betalen daar de kosten (nog geen dubbeltje per kilo vlees) voor om deze methode te stimuleren. De praktijk leert dus dat het veel diervriendelijker kan.

Nederland houdt zich echter niet eens aan de Europese verplichting voor wat betreft de maximale leeftijd van 7 dagen waarna biggen niet meer onverdoofd gecastreerd mogen worden. Wakker Dier roept te consument daarom op als protestuiting op www.wakkerdier.nl de big game te spelen en een protest-mail naar minister Veerman te sturen.