Persberichten 10/01 ochtend

Regio 11-01-2005

De Zilk Stenen op Provincialeweg De politie is op zoek naar vermoedelijk jongeren die er vorige week een sport van maakten om stenen op de Provincialeweg N206 te leggen. Op vrijdag 7 januari reed rond 20.30 uur een automobilist over een grote steen ter hoogte van de Zilk, geplaatst werd. Hierdoor sprong de karterpan van de auto open waardoor er olie over ongeveer dertig meter op de weg verspreid werd. Zaterdag 8 januari gebeurde dat rond dezelde tijd wederom. In totaal is dit vorige week 5 keer voorgekomen. Het vermoeden bestaat dat jongeren uit een container die daar in de buurt staat beton en tegels haalden en dit op de weg plaatsten. De politie verzoekt getuigen zich te melden via telefoonnummer 0900 8844.

Katwijk Onder invloed rijder Een 30-jarige man uit Noordwijk werd op vrijdag 7 januari rond 22.35 uur op de Ir. G. Tjalmaweg betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee die de man naar het politiebureau overbracht. De ademanalyse kwam uit op 610 ug/l (limiet 220 ug/l). De politie vorderde daarop het rijbewijs van de verdachte in.

Voorhout Insluiper aangehouden De politie hield zaterdagavond 8 januari rond 20.10 uur op de Jacoba van Beierenweg een 56-jarige man zonder vaste woon- of vervlijfplaats aan. In het bejaarden- en verzorgingstehuis aan de Rijnsburgerweg had hij kans gezien om bij twee bewoners binnen te komen en daar geld weg te nemen. Getuigen zagen de man weglopen en waarschuwden de politie. De man was een bekende van politie en justitie. Het parket van justitie in Breda zocht de man voor diefstal en hij had nog een vonnis open staan om14 dagen te zitten. De man wordt dinsdag 11 januari bij de rechter-commissaris voorgeleid.

Sassenheim Onder invloed rijder De politie hield op zaterdag 8 januari op de Rijksweg A44 een 31-jarige automobilist uit Warmond voor het rijden onder invloed. Een ademanalyse gaf als uitslag 405 ug/l (limiet 220 ug/l). Het was voor de man de 4e keer binnen 5 jaar dat hij een proces-verbaal kreeg voor het rijden onder invloed. Voor de politie een reden om het rijbewijs van de man in te vorderen.

Katwijk Vernielers aangehouden Zaterdagavond 8 januari rond 22.40 uur vonden een aantal jongens het nodig om in het park aan de Willem de Zwijgerlaan op een fiets te dansen. Dit werd gezien door de politie die onmiddellijk twee 14-jarige Katwijkers en een 15-jarige Noordwijker voor deze vernielingen aanhield. Na hun verhoor en het opmaken van een proces-verbaal mochten zij na middernacht het politiebureau weer verlaten. De eigenaar van de blauwe herenfiets is nog niet bekend.

Voorschoten/Leiden Alcoholcontrole Het Regionaal Verkeershandhavingsteam (RVHT) van Politie Hollands Midden heeft vrijdagavond 7 januari en de daaropvolgende nacht en alcoholcontrole gehouden op de Leidseweg in Voorschoten en de Langegracht in Leiden. Op de Leidseweg werden twee bromfietsers en drie automobilisten aangehouden omdat ze meer dan de limiet van 220 ug/l hadden gedronken. Een 45-jarige Leidenaar had het hoogste ademalcoholgehalte, 885 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd, evenals het rijbewijs van een 50-jarige bromfietsster uit Leiden die op de Langegracht in Leiden door het RVHT werd gecontroleerd. Zij blies 700 ug/l. Vanaf 570 ug/l wordt het rijbewijs altijd ingevorderd.

Leiden Onder invloed De politie heeft zaterdagnacht 8 januari twee Leidse snorfietsers van 20 en 25 jaar aangehouden wegens rijden onder invloed. Agenten zagen de twee mannen slingerend over de Hoge Rijndijk rijden en controleerden het tweetal. De ademanalyses wezen respectievelijk 690 ug/l en 490 ug/l uit.

De politie heeft zaterdagavond 8 januari een 49-jarige vrouw uit Leiden aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Op de Gooimeerlaan reed zij bijna een politieagent omver die met een alcoholcontrole bezig was. Hierna reed ze slingerend verder. De politie wist haar te stoppen door een politieauto voor haar auto te zetten. Omdat de blaastest niet lukte, is er een bloedproef afgenomen.

De politie heeft zondag 9 januari rond 01.00 uur een 29-jarige bromfietser uit Leiden aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. De man viel van zijn brommer op de kruising Rijnsburgersingel/Schuttersveld. Voor behandeling werd hij meegenomen naar het LUMC waar ook een bloedproef is afgenomen voor het vaststellen van het alcoholpercentage.

De politie heeft zondag 9 januari rond 05.30 uur een 19-jarige man uit Oegstgeest aangehouden wegens rijden onder invloed. Agenten zagen de man in zijn auto slingerend over de Bronkhorststraat rijden. De ademanalyse wees 710 ug/l uit. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

De politie heeft in de nacht van zondag 9 op maandag 10 januari een 34-jarige Leidenaar aangehouden wegens rijden onder invloed. Agenten controleerden hem op de Nieuwe Beestenmarkt. De ademanalyse wees 675 ug/l uit. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Leiden Woninginbraak In Leiden is afgelopen vrijdag 7 januari en het afgelopen weekend van 8 en 9 januari ingebroken in verschillende woningen. Ingebroken werd in de Marnixstraat, Evertsenstraat, Frans van Mierisstraat en de Rijnkade. Meegenomen werd onder andere sieraden, geluidsapparatuur en mobiele telefoon. Bij een woning aan de Lusthoflaan en op de Hogewoerd werd een poging tot inbraak gedaan. In de Lusthoflaan hoorden bewoners op 8 januari rond 23.35 uur dat er een ruitje vernield werd. Toen ze gingen kijken, vluchtte(n) de inbreker(s). Op de Hogewoerd werd zaterdag 8 januari rond 01.50 uur glasgerinkel gehoord. Er bleek een raam te zijn vernield. Er lijken vooralsnog uit dit pand geen spullen te zijn meegenomen.

Leiden Aanhouding De politie heeft op maandag 10 januari even voor 04.00 uur een 54-jarige Leidenaar aangehouden wegens mishandeling van een 16-jarige plaatsgenoot. De jongen zou met twee vrienden hebben aangebeld bij een woning in de omgeving van de Parkstraat. De drie liepen door maar merkten even later dat ze door werden gevolgd. De drie zetten het om een lopen. De verdachte zou de 16-jarige Leidenaar met een hamer hebben geslagen waarna hij letsel opliep aan het hoofd. Door het afweren van het slagvoorwerp met zijn hand liep de jongen ook een verbrijzelde vinger op. De jongen die steeds het bewustzijn werd snel overgebracht naar het LUMC. De politie wist één van de vrienden te achterhalen nadat zij meerdere meldingen kreeg van het incident. De vriend wees later de woning aan waar de drie zouden hebben aangebeld. De politie moet de betrokkenen en verdachte nog verder horen.

Hazerswoude-Rijndijk Mishandeling Een 17-jarige jongen uit Hazerswoude-Rijndijk werd zondag 9 januari rond 00.30 uur in een uitgaansgelegenheid aan de Rijndijk mishandeld door een 19-jarige jongen uit Hazerswoude-dorp. Het slachtoffer liep verwondingen in het gezicht op en moest daaraan behandeld worden in het Rijnland Ziekenhuis. De verdachte werd door de politie aangehouden en is ingesloten. De politie onderzoekt waarom de mishandeling heeft plaatsgevonden.

Alphen a/d Rijn Inbraak winkel Maandagmorgen 10 januari rond 02.20 uur werd een ruit ingegooid van een audio- en videowinkel aan de Julianastraat. Het vermoeden bestaat dat 5 (jonge)mannen in de leeftijd van 16 tot 27-jaar en afkomstig uit Rotterdam en Schiedam vervolgens apparatuur uit de winkel wilden stelen. Om nog onbekende reden bleef het bij het ingooien van de ruit en reden ze weg in een auto. Op de N11 hield de politie de auto met daarin de (jonge)mannen aan. Allen zijn ingesloten. De politie stelt vandaag een nader onderzoek in.

Alphen a/d Rijn Uittrappen lichtmasten De politie hield zondag 9 januari rond 01.00 uur op de hoek G. Borgesiusstraat met de Jan van Nieuwenhuizenstraat twee jongeren van 16 en 17-jaar uit Alphen aan den Rijn aan. Agenten zagen dat zij daar bezig waren lichtmasten uit te trappen. Met een bekeuring voor baldadigheid mochten ze later in de nacht huiswaarts keren.

Waddinxveen/Boskoop Controle In december 2004 controleerde de politie geparkeerde autos op het zichtbaar achterlaten van goederen in de auto. In totaal werden 554 voertuigen gecontroleerd waarvan 386 in Waddinxveen en 168 in Boskoop. Deze controles vonden op diverse locaties en tijdstippen plaats in genoemde gemeenten. Hierbij werden 5 autos aangetroffen, die in het geheel niet afgesloten waren. In 69 voertuigen was de autoradio/ cd-speler nog aanwezig. Bij 24 autos was een tas of koffer zichtbaar aanwezig; een potentiele dader kent de inhoud van de tas of koffer niet, dus gaat er voor! Verder lagen in enkele voertuigen kleding (jas/ jack) en zonnenbrillen in het zicht.Bij de uitgevoerde controles werd elke auto voorzien van een flyer, waarop het resultaat van de controle stond vermeld. Inmiddels is bekend dat in 2004 het team Waddinxveen-Boskoop 418 aangiftes van autoinbraak te verwerken kreeg. In vergelijking met 2003 betekent dat een daling met 89 aangiften. In 2005 zal de politie doorgaan met het controleren van geparkeerde voertuigen om zodoende eigenaren er attent op te maken geen goederen zichtbaar in de voertuigen achter te laten.

Bodegraven Eenzijdig verkeersongeval Zondag 9 januari omstreeks 09.10 uur vond er op de Broekveldselaan een eenzijdig verkeersongeval plaats. Een 39-jarige automobilist uit Bodegraven reed frontaal tegen de voorzijde van de betonnenwand van het spoorviaduct. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. De brandweer heeft uit voorzorg het dak van de auto geknipt om de bestuurder uit de auto te halen. De bestuurder werd met een zware hersenschudding en een snijwond in het gezicht overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis.

Moordrecht Tegen verkeer in De politie heeft op zondag 9 januari omstreeks 02.20 uur een 33-jarige automobiliste uit Moordrecht aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de vrouw op de Kerklaan rijden tegen het verkeer in. Bij het aanspreken roken de agenten direct een alcohollucht waarna er een blaastest werd afgenomen. Het resultaat was 590 ug/l. De limiet is 220. Tegen de bestuurder wordt proces verbaal opgemaakt. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Driebruggen Auto te water Een 61-jarige man uit Hekendorp raakte op vrijdag 7 januari rond 23.10 uur met zijn auto van het Hoogeind en kwam op zn kop tot stilstand in het water naast de weg. Passanten wisten het slachtoffer uit zijn auto te halen en 1e hulp te verlenen. Met onbekend letsel is de man overgebracht naar het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Daar nam de politie in verband met het bestaan van het vermoeden van drankgebruik bij de man een bloedproef van hem af. De politie onderzoekt dit en de toedracht van het ongeval.

Reeuwijk In caravan overvallen Een 61-jarige man uit Bergschenhoek werd vrijdagavond 7 januari rond 23.00 uur overvallen in zijn caravan op een camping aan de Oudeweg. De Twee mannen drongen de caravan binnen, bedreigden de man met een mes en een vuurwapen en gingen er vervolgens met een televisie, een dvd-speler en een video/cd-speler vandoor. De politie heeft nog gezocht naar de overvallers maar vond van hen geen spoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bodegraven Onder invloed Op vrijdag 7 januari omstreeks 19.25 uur vond er op de Goudseweg een aanrijding plaats tussen een auto en een fietser. Een 44-jarige bestuurster uit Bodegraven reed over de Goudseweg richting de Vrije Nesse. Zij sloeg linksaf de Groene Zoom in en verleende geen voorrang aan de voor haar van rechts komende 26-jarige fietser uit Bodegraven die over het fietspad reed. Bleek alleen om materiele schade te gaan. De fietser bleek onder invloed te verkeren. Uitslag van de ademanalyse was 625 ug/l (limiet 220 ug/l). De fietser kreeg proces-verbaal en een rijverbod van 7 uur.

Gouda Beroving Op vrijdag 7 januari omstreeks 22.35 uur heeft er een beroving plaatsgevonden van een 64-jarige man uit Gouda. De man liep over de Vrouwesteeg toen hij van achteren benaderd werd door twee manspersonen. Een van de twee mannen greep de man van achteren beet en hield zijn hand voor de mond van het slachtoffer. Het slachtoffer viel achterover. Op het moment dat hij op de grond lag werd hij door de andere verdachte beroofd van zijn portemonnee, inhoudende geld en bankpassen. Hierop zijn de twee verdachte weggelopen. De politie stelt een onderzoek in.

Gouda Aanrijding Op zaterdag 8 januari omstreek 07.15 uurheeft er op de Gouderaksedijk een aanrijding plaatsgevonden tussen een bromfietser en een auto. Een 32-jarige bromfietser uit Gouda reed over de Gouderaksedijk in de richting van Gouderak. Op het moment dat hij werd ingehaald door een 56-jarige bestuurder uit Moerkapelle week de bromfietser uit naar links waardoor de bestuurder niet meer kon remmen en een aanrijding het gevolg was. De bromfietser werd met beenletsel overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis te Gouda.

Gouda Overval winkel Op zaterdag 8 januari omstreeks 07.45 uur heeft er een overval op een winkel plaatsgevonden aan de Lekkenburg. Een onbekende jongeman kwam de winkel binnen en bedreigde de bedrijfsleider met een vuurwapen en dwong de 59-jarige man geld af te geven. Op dat moment riep de bedrijfsleider zijn collega erbij waarop de dader vluchtte richting het parkeerterrein van de Lekkenburg en Burgenbuurt. De politie stelt een onderzoek in. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie onder telefoonnummer 0900 8844.

Gouda Inbraak woning Tussen vrijdag 7 januari omstreeks 23.55 uur en zaterdag 8 januari 12.55 uur heeft er een inbraak in een woning plaatsgevonden aan de Sint Josephstraat. Onbekend is nog hoe de toegang werd verschaft. Weggenomen werden autosleutels, een GSM en een portemonnee. Tevens werd de bijbehorende auto weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Krimpen aan de Lek Rijden onder invloed Op zaterdag 8 januari omstreeks 01.30 uur controleerde de politie op de Hoofdstraat een 38-jarige man uit Krimpen aan de Lek. Bleek de bestuurder onder invloed te zijn. Uitslag van de ademanalyse was 590 ug/l (limiet 220 ug/l). Van de bestuurder werd zijn rijbewijs ingevorderd. Hij kreeg proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur.

Schoonhoven Auto te water De politie heeft op zondag 9 januari omstreeks 04.50 uur een 28-jarige automobilist uit Lopik aangehouden nadat zijn auto te water was geraakt langs de Provincialeweg N210. De bestuurder bleek onder invloed te zijn van alcohol. De automobilist en een 26-jarige inzittende en plaatsgenoot reden over de Provincialeweg N210 in de richting van Schoonhoven. Kort na de rotonde ter hoogte van de Vrouwenmantel raakte de auto van de weg en kwam op zijn kop in het water terecht. De 26-jarige man lag gedeeltelijk onder water en werd door omstanders ondersteund en waarbij zijn hoofd boven water werd gehouden. De brandweer van Schoonhoven was snel ter plaatse met een duikteam en bevrijdde de man uit zijn benarde positie. De inzittenden werd ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd en behoefden niet naar het ziekenhuis. De bestuurder bleek onder invloed te zijn. Hij blies 655 ug/l. De limiet is 220. De politie maakt proces verbaal op tegen de bestuurder tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.