DSM


DSM gaat productiecapaciteit voor Dyneema® vezel en kogelwerend materiaal in VS uitbreiden

DSM heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf de productiecapaciteit voor Dyneema® garen, DSM's high performance polyetheenvezel (HPPE), en Dyneema® UD (UniDirectional kogelwerende platen) in Greenville, North Carolina (V.S.) gaat uitbreiden om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag. Met de nieuwe fabrieken wordt de wereldwijde productiecapaciteit voor vezels met bijna 20% verhoogd en de capaciteit voor UD-materiaal met 25%. Verwacht wordt dat beide fabrieken begin 2006 in bedrijf kunnen worden genomen.

Inspelen op grote vraag naar lichtgewicht beschermingsmateriaal
DSM's eerste Amerikaanse productielijn voor garens werd in mei 2004 geopend in Greenville, North Carolina (V.S.) Hoewel het de bedoeling is dat deze locatie voor klanten in alle marktsegmenten produceert, zijn alle inspanningen momenteel gericht op het produceren van beschermingsmaterialen vanwege de steeds grotere behoefte aan persoonlijke beveiliging en bescherming tegen terrorisme.

Kolonel John Norwood, Project Manager Soldatenuitrusting van het Amerikaanse leger, gaf als commentaar: "De opening van de eerste fabriek in mei 2004 betekende dat voor een belangrijk deel voldaan kon worden aan de behoefte van het Amerikaanse leger aan materialen die militairen de nodige bescherming bieden. De investering in de tweede fabriek zorgt voor een verdere vergroting van het aanbod van dit belangrijke lichtgewicht ballistische materiaal, dat onze mensen in gevechtssituaties de best mogelijke bescherming biedt."

Suzanne D. Patrick, staatssecretaris van defensie verantwoordelijk voor industriebeleid verklaarde: "De laatste twee jaar is de behoefte aan ballistische beschermingsmaterialen bij het ministerie van defensie sterk toegenomen. Dat betekende dat het steeds moeilijker werd voor de Amerikaanse industrie om te voldoen aan de vraag naar het ballistische materiaal dat gebruikt wordt in de zogenaamde Small Arms Protective Insert (SAPI). Het ministerie is verheugd dat DSM haar productiecapaciteit voor dit materiaal in de VS gaat uitbreiden. Deze uitbreiding zal ertoe bijdragen dat het ministerie van defensie kan voldoen aan de huidige en de toekomstige behoefte aan ballistisch materiaal voor SAPI en andere toepassingen. Daarnaast zorgt de uitbreiding van de productiecapaciteit voor meer concurrentie en voor nieuwe werkgelegenheid."

Ruimte voor huidige en toekomstige groei
"Door de toevoeging van deze nieuwe multifunctionele productiecapaciteit aan onze in hoge mate geïntegreerde locatie in Greenville, speelt DSM Dyneema in op de voortdurend stijgende vraag naar onze hoogwaardige producten," verklaarde Christophe Dardel, directeur van DSM Dyneema. "We zullen het Amerikaanse leger als klant onverminderd blijven steunen, maar er zal ook extra capaciteit nodig zijn om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag vanuit andere marktsegmenten. Daarom zijn we al aan het kijken naar andere opties om onze wereldwijde capaciteit verder uit te breiden en zo onze positie als marktleider te behouden".


DSM Dyneema
DSM is de uitvinder en producent van Dyneema®, 's werelds sterkste vezel. Dyneema® is een supersterke polyetheenvezel die maximale sterkte combineert met een minimaal gewicht. Deze vezel is 15 keer zo sterk als hoogwaardig staal en tot 40 procent sterker dan aramidevezels, in beide gevallen op gewichtsbasis. Dyneema® drijft op water en is in hoge mate bestand tegen slijtage, vochtinwerking, UV-licht en chemicaliën. Hierdoor is het toepassingsgebied vrijwel onbegrensd. Dyneema® is een belangrijke component van touwen, kabels en netten voor de visserijsector, de scheepvaart en de offshore-industrie. Dyneema®, wordt ook gebruikt in veiligheidshandschoenen voor de metaalbewerkende industrie en fijne garens voor toepassing in sportartikelen en in de medische sector. Daarnaast wordt Dyneema® gebruikt in kogelwerende bepantsering en beschermende kleding voor politie en leger. Dyneema® wordt geproduceerd in Heerlen en in Greenville, North Carolina (VS). DSM Dyneema neemt ook deel in een joint venture met Toyoba die Dyneema® produceert in Osake (Japan). Verdere informatie over DSM Dyneema is te vinden op www.dyneema.com.


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 25.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika

Médard Schoenmaeckers
tel. +31 (0) 45 5782421
fax +31 (0) 45 5740680
e-mail media.relations@dsm.com
DSM Investor Relations
Dries Ausems
tel. +31 (0) 45 5782864
fax +31 (0) 45 5782595
e-mail investor.relations@dsm.com

Hill & Knowlton Netherlands
Tim van der Zanden tvdzanden@hillandknowlton.com
Machteld Merens mmerens@hillandknowlton.com
tel. +31 (0) 20 4044707


Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat een aantal toekomstgerichte uitspraken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen, inschattingen en prognoses van het DSM-management en de informatie die de onderneming momenteel ter beschikking staat. De uitspraken zijn onderhevig aan bepaalde risico's en onzekerheden die moeilijk zijn in te schatten. DSM kan dan ook niet garanderen dat zijn verwachtingen zullen uitkomen. Verder wijst DSM elke verplichting om de in dit persbericht gedane uitspraken te actualiseren af.


Website: http://www.dsm.nl