Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
110 Vragen van de heer drs. H.H. Janssen
(ingekomen 14 december 2004)

Afgelopen week is in (grote delen van) Utrecht door de Stichting Dienstenstructuren Huisartsen Utrecht (SDHU) huis aan huis een verhuisbericht van de Huisartsenpost Stad Utrecht verspreid. Hierin wordt aangekondigd dat de huidige huisartsenposten gesloten worden en dat er vanaf 10 januari 2005 nog slechts één huisartsenpost overblijft, gevestigd aan de Rubenslaan. Dit is in de omgeving van de huidige huisartsenpost in het Diakonessenhuis.

Vanaf 10 januari zullen dus inwoners van Utrecht-West, die tot op heden gebruik konden maken van de huisartsenpost in Mesos Ziekenhuis Overvecht, naar de huisartsenpost aan de Rubenslaan moeten voor spoedeisend huisartsbezoek buiten kantooruren.

Bij de begrotingsbehandeling op 11 november jl. heeft het CDA reeds aangegeven de opheffing van de huisartsenpost Overvecht en de consequenties daarvan voor de inwoners van Utrecht-West zeer onwenselijk te vinden. Het CDA heeft toen het college bij motie verzocht met de SDHU in gesprek te gaan met als doel sluiting van de huisartsenpost Overvecht te voorkomen.

Gelet op het nu verspreide verhuisbericht heeft het CDA de volgende vragen aan het college:

Door de verantwoordelijk wethouder is tijdens de begrotingsbehandeling toegezegd dat hij met betrokkenen over de voorgenomen sluiting zou spreken en dat hij zou trachten die sluiting te voorkomen. Hij zou het resultaat van deze gesprekken aan de raad rapporteren.


1. Heeft het gesprek met de betrokkenen überhaupt plaatsgevonden?

2. Zo ja, waarom is de raad tot op heden niet over de uitkomst ervan geïnformeerd en moeten wij nu via een verhuisbericht vernemen dat het college er blijkbaar niet in geslaagd is de sluiting van de huisartsenpost Overvecht te voorkomen? Zo nee, waarom heeft dit gesprek nog niet plaatsgevonden?

3. Is het college nog steeds met het CDA van mening dat sluiting van de huisartsenpost Overvecht onwenselijk is voor onze gemeente en met name voor de grote groep inwoners in Utrecht-West die nu aanzienlijk verder moeten reizen voor spoedeisende bezoeken aan een huisartsenpost buiten kantooruren?

4. Is het college van plan nog voor het kerstreces extra acties te ondernemen om te bewerkstelligen deze huisartsenpost open te houden? Zo ja, aan welke acties denkt het college? Zo nee, waarom niet?

Antwoorden van Burgemeester en Wethouders
(verzonden op 11 januari 2005)

1. In december 2004 heeft de wethouder Volksgezondheid contact gehad met de Stichting Dienstenstructuren Huisartsen Utrecht (SDHU) en met Mesos / Anthonius.


2. De verantwoordelijkheid voor het sluiten of verplaatsen van huisartsenposten ligt bij de Stichting Dienstenstructuren Huisartsen Utrecht. Het College heeft in deze géén bevoegdheden of budgetten en kan dan ook niet verantwoordelijk worden gesteld. Het College is niet betrokken geweest bij de sluiting van de huisartsenpost Overvecht en is daar ook niet over geïnformeerd. Binnen de gemeentelijke regierol maakt het College zich sterk voor voldoende en toegankelijke (eerstelijns)zorg in de stad. In deze regierol heeft contact plaatsgevonden met bovengenoemde stichtingen. De Stichting Dienstenstructuren Huisartsen Utrecht is niet bereid om terug te komen op het besluit tot sluiting van de huisartsenpost Overvecht.

3. Het College vindt het niet wenselijk dat bewoners lang moeten reizen om in spoedeisende situaties een huisartsenpost te bereiken. Zie voorts het antwoord op vraag 4.


4. Zoals gezegd heeft de wethouder Volksgezondheid overleg gepleegd met de Stichting Dienstenstructuren Huisartsen Utrecht om te bezien of op een voor de bewoners van Overvecht realistische afstand een huisartsenpost gevestigd kan worden. Inzet van dit overleg is het concentreren van de voorzieningen van de huisartsenposten Overvecht en Veldhuizen in de Mesos-locatie Ouderijn. De verwachting bestaat dat dit overleg spoedig met een positief resultaat kan worden afgerond.


---- --