Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 11 januari 2005                              |


1. Landbouwontwikkelingsbieden Bernheze
De gemeente Bernheze krijgt 94.730 euro als bijdrage in de pilot 'Ontwikkeling landbouwontwikkelingsgebieden Bernheze'. In deze pilot worden in Bernheze, samen met de ZLTO, OBIV, Rabobank en de reconstructiecommissie Maas en Meierij drie landbouwontwikkelingsgebieden operationeel gemaakt. De te ontwikkelen methodiek komt ook voor andere gemeenten beschikbaar. Landbouwontwikkelingsgebieden zijn gebieden waar de intensieve landbouwproductie zich kan vestigen en uitbreiden.

2. Evaluatie 'bouwen binnen strakke contouren'
Het 'bouwen binnen strakke contouren' leidt nog niet tot een forse versnelling van de woningbouw, zoals was gehoopt. Dat blijkt uit de tussenstand van deze pilot. Zeven landelijke gemeenten in Brabant kregen in 2003 de mogelijkheid om extra woningen te bouwen. Dat moet gebeuren door inbreiding en herstructurering. Het realiseren van woningen blijkt echter een lastige zaak. Het vinden van geschikte bouwlocaties is problematisch. Daarom wijkt de groei van de woningvoorraad in deze gemeenten, ondanks de mogelijkheden om extra te bouwen, ook nauwelijks af van de toename van woningen elders in het landelijk gebied. De vooruitzichten zijn echter optimistisch. Er zijn tal van bouwplannen in ontwikkeling voor 2005. De provincie wil dit voorjaar de ervaringen en opgedane kennis bespreken met de zeven gemeenten. Dat zijn Bladel, Geertruidenberg, Grave, Halderberge, Heeze-Leende, Oisterwijk en Zundert.


3. Organisatie provinciaal energiebeleid
Er komt binnen de provinciale organisatie één eenheid die zich bezig gaat houden met het uitvoeren van het provinciale energiebeleid. Dat betekent dat het provinciale projectteam Duurzame Energie wordt samengevoegd met het projectenbureau Energie 2050. Dit laatste is een door de provincie gesubsidieerde instelling. Energie 2050 was destijds opgericht door de provincie en Essent. De bijdrage van Essent is komen te vervallen en andere participanten zijn niet gevonden. Door de overname van Energie 2050 en de fusie met het projectteam wordt de effectiviteit van de beleidsuitvoering gediend.

4. Evaluatie regionale ontwikkelingsmaatschappijen
Samen met BrabantStad voert de provincie een onderzoek uit naar de wenselijke inrichting van de regionaal-economische ondersteuningsstructuur. Dit naar aanleiding van de 'evaluatie regionale ontwikkelingsmaatschappijen 2000-2004' die het ministerie van EZ in juli 2004 publiceerde. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid over de stand van zaken en de mogelijkheden aan te haken bij het project "EZ in de regio".

5. Spiegel van Brabant
Hoe Brabanders tegen de provincie aankijken en welke verwachtingen zij hebben van het provinciaal bestuur wordt binnenkort onderzocht. Dit onderzoek, de Spiegel van Brabant genaamd, zal een belangrijke input zijn voor het burgerjaarverslag. GS hebben de vragen voor dit onderzoek vastgesteld.

6. Personenvervoer van morgen/memorie van antwoord
Er wordt E 30 miljoen ingezet voor het investeringsprogramma OV-netwerk BrabantStad fase 1. Geïnvesteerd zal worden in afzonderlijke projecten voor de realisatie van OV-netwerk BrabantStad. Mede gericht op het verkrijgen van rijksbijdragen wil de provincie meer bestuurlijke garanties verkrijgen van de B5-steden en het SRE voor hun financiële bijdragen aan OV-netwerk BrabantStad.
Aldus hebben Gedeputeerde Staten in hun memorie van antwoord/nota van wijziging over personenvervoer van Morgen besloten. In de memorie van antwoord wordt ook aanvullende informatie gegeven over de investeringen ten behoeve van treintaxivoorzieningen

7. Automatic Road Analyzer
De technische kwaliteit van de verhardingen van de provinciale wegen zal met behulp van een gespecialiseerd meetvoertuig, de Automatic Road Analyzer (ARAN) periodiek worden geïnspecteerd.
KOAC-NPC, de eigenaar van dit meetvoertuig, heeft daartoe opdracht gekregen.

8. Regiovisies sociaal beleid.
Er komen vier regionale overlegtafels sociaal beleid, onder voorzitterschap van de gedeputeerden Augusteijn en Luijendijk. Hierdoor verdwijnen de regionale sectorale overleggen verpleging en verzorging, gehandicapten en sociaal beleid. De vereenvoudiging van de overlegstructuur is een uitvloeisel van het bestuursakkoord 2003-2007 en houdt in dat er 13 bestuurlijk gedelegeerden verdwijnen.

9. ICT/Jeugdzorg
Bij het vaststellen van het beleidskader Jeugd 2005-2008 is E 2.000.000 beschikbaar gesteld voor ICT en registratie in de jeugdzorg in Noord-Brabant. De statenccommissie ZWC wordt geïnformeerd over de stand van zaken van de besteding van deze middelen. De systemen van de zorgaanbieders en bureau jeugdzorg worden op elkaar afgestemd. In de toekomst zullen de elektronische dossiers in de jeugdzorg op het niveau gebracht worden zoals dat aangegeven is in Operatie Jong. Dit is het landelijke project onder aanvoering van regeringscommissaris Eyk.

10. Studio provinciehuis
Er komt een bescheiden radio- en televisie studio in het provinciehuis. Tegelijk wordt de fitnessruimte van de provincie in de kelder van het gebouw uitgebreid en apparatuur vervangen. De kosten van het totale project bedragen 293.500 euro, exclusief BTW. De studio wordt door de provincie aan Omroep Brabant verhuurd.
---

11. Investeringsprojecten
Gedeputeerde Staten hebben een groslijst opgesteld van grote (investerings)projecten die van strategisch belang worden geacht voor de provincie. De projecten op deze lijst kunnen in aanmerking komen voor een provinciale bijdrage uit de Reserve Brabant 2050. Zes projecten moeten naar de mening van GS voorrang krijgen: Bergse Haven (Bergen op Zoom), Spoorzone Tilburg, Markoevers/CSM Breda, Duurzaamheidsaspecten Moerdijkse Hoek, innovatie en herstructurering bedrijventerreinen.

12. Wijziging arbeidsvoorwaarden
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de wijzing van de collectieve arbeidsvoorwaardenregeling van de provincie en de regeling aanvullende voorzieningen bij werkloosheid.

13. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan mantelzorg van de gemeente Oirschot wordt afgekeurd. De lijst van goedgekeurde plannen op grond van artikel 19 wet ruimtelijke ordening is vastgesteld. De gedeeltelijke wijziging van het bestemmingsplan buitengebied Gemert-Bakel Rooijse Hoefsedijk wordt afgekeurd.

14. Grensoverschrijdend openbaar lichaam
Het bureau VIA krijgt opdracht om tijdelijk in het management van het grensoverschrijdend openbaar lichaam (GOL) in Turnhout te voorzien. De provincie Noord-Brabant treedt op als formele werkgever van dit internationale interprovinciale samenwerkingsverband.

15. 57+ regeling
De 57+regeling is een noodzakelijk onderdeel van het proces om de provinciale organisatie te vernieuwen. In het kader van de regeling kunnen werknemers van de provincie van 57 jaar en ouder onder voorwaarden vervroegd uittreden. In de notitie geven GS aan dat er geen sprake is van een strijdigheid met het beleid van het Rijk. Ook speelt de regeling in op de belangstelling van medewerkers van de provincie die zien dat bij andere overheden vergelijkbare regelingen van kracht zijn. Onderdeel van het provinciale personeelsbeleid is verder dat mensen die langer willen doorwerken daarover óók afspraken kunnen maken, is er sprake van een budgettair neutrale operatie en worden er afspraken gemaakt over het overdragen van kennis en ervaring.


---

Datum
11 januari 2005


---- --