Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 januari 2005


Vragen van het lid Fierens (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken


betreffende afschaffing van de Zalmsnip


* Hebt u kennisgenomen van recente brieven van de VNG waarin melding wordt gemaakt van de verlate afschaffing van de Zalmsnip, te weten op 5 februari i.p.v. op 1 januari?


* Waarom hebt u geen gebruikgemaakt van artikel 16 van de tijdelijke referendumwet, zoals te doen gebruikelijk bij belastingvoorstellen? Waarom hebt u het niet toepassen van artikel 16 zo laat (24-12-2004) bekendgemaakt?


* Indien u wel gebruik had gemaakt van dit artikel 16, had dan de afschaffing van de Zalmsnip wel per 1 januari kunnen plaatsvinden?


* Wat zijn de consequenties voor gemeenten nu de afschaffing niet per 1 januari heeft plaatsgevonden, gelet op het feit dat een aantal gemeenten de afschaffing gelijk hebben gesteld aan de formele ingangsdatum van die afschaffing?


* Welke rechten kunnen burgers ontlenen aan deze verlate afschaffing?


* Wie is, gezien de verlate afschaffing, verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van een mogelijk alsnog uit te keren Zalmsnip aan burgers?


* Is het juridisch afdoende om de gemeentelijke verordeningen met terugwerkende kracht (01-01-2005) aan te passen aan de afschaffing van de Zalmsnip, zoals de VNG haar gemeenten heeft aangeraden? Is het juridisch überhaupt mogelijk?


* Waarom heeft u desgevraagd niet tijdig aan aanpassing gedacht van de wettelijke regeling (reparatiewetgeving)?


* Welke maatregelen wilt u nemen om alsnog aan de doelstellingen van de wet te voldoen?