ST. BONT VOOR DIEREN

Klacht Bont voor Dieren: misleidende website over bont

Bont voor Dieren dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen een website van de bontindustrie www.proficiatslimbontje.nl, waarop reclame wordt gemaakt voor bont. De informatie die de bonthandel op haar nieuwe site geeft is ernstig misleidend. De kritiek van Bont voor Dieren richt zich onder andere op het onderdeel 'Bontfeiten' van de site. Onder deze kop wordt een aaneenschakeling van hele en halve onwaarheden gepresenteerd over wat voor bont er al dan niet in Nederlandse winkels verkocht zou worden. De Nederlandse bontbranche beweert op haar site tegen beter weten in dat in Nederland GEEN bont wordt verkocht van honden en katten. Ook zetten de Nederlandse pelsdierenfokkers zich neer als 'wereldleider' op het gebied van dierenwelzijn. Beweringen die volkomen uit de lucht gegrepen zijn. Bont voor Dieren concludeert dat er sprake is van ernstige misleiding in deze reclame uiting en dient daarom een klacht in bij de Reclame Code Commissie. De Nederlandse bontindustrie negeert feiten die bij haar bekend zijn en zet daarmee consumenten welbewust op het verkeerde been.

De bewering dat er in Nederlandse winkels geen bont van honden en katten wordt verkocht is onwaar. Minister Veerman heeft de Tweede Kamer vorige maand, bij de behandeling van de landbouwbegroting toegezegd de handelsstroom van honden- en kattenbont het komende half jaar in kaart te zullen brengen. De Tweede Kamer vroeg vorig jaar al om een import- en handelsverbod op honden- en kattenbont. Een dergelijk verbod is er tot op heden niet. Dit betekent dat bont van honden en katten in ons land verkocht mag worden en dat gebeurt ook. Bont voor Dieren liet twee jaar geleden DNA-onderzoek uitvoeren door het AMC (Academisch Medisch Centrum) in Amsterdam naar de herkomst van 95 bontartikelen. De uitkomsten van het DNA-onderzoek waren duidelijk; in vijf artikelen werd hondenbont aangetroffen waaronder in bontpompoentjes aan een trui. Dit betekende volgens de onderzoeker slechts het topje van de ijsberg, omdat in veel bont geen DNA meer is te traceren.

De Nederlandse nertsenfokkers noemen zichzelf glashard 'wereldleider' op het gebied van dierenwelzijn. Het is kennelijk de bedoeling dat de consument gaat denken dat nertsen goed af zijn op een Nederlandse fokkerij. Een rapport van de veterinaire commissie van de EU concludeerde in 2001 nog dat het welzijn van pelsdieren op fokkerijen in Europa ernstig geschaad is. Dit geldt dus ook voor nertsen op Nederlandse fokkerijen. In Oostenrijk en Zwitserland gelden veel strengere welzijnseisen voor het houden van nertsen dan in Nederland, wat tot gevolg heeft dat het niet langer economisch rendabel is om nertsen te fokken. In Italië moeten nertsenfokkers vanaf 2008 voldoen aan hogere welzijnseisen, waaronder zwemwater beschikbaar stellen voor nertsen. Ook suggereert de bonthandel ten onrechte dat het bont in Nederlandse winkels afkomstig is van Nederlandse fokkerijen.

De site proficiatslimbontje.nl is een gezamenlijke actie van het Nederlands Bont Instituut en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders. De website lijkt een reactie op de succesvolle site www.dombontje.nl van Bont voor Dieren, die sinds de lancering half oktober al tienduizenden bezoekers heeft gehad. Op proficiatslimbontje.nl wordt een poging gedaan tot imagebuilding voor bontdragers, zij worden geëtaleerd als personen die mode en maatschappelijk bewustzijn combineren. Waar de bontdrager zich van bewust is blijft geheel onduidelijk, in ieder geval niet van het dierenleed dat kleeft aan bont.

Meer informatie: drs Lieke Keller, directeur. Tel (020) 676 66 00 of (06) 12 66 71 07

11 jan 05 14:40