Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 11 januari 2005

OW - 22260 Wijziging branchepatroon markten gemeente Heerlen B&W gaan akkoord met een wijziging in het branchepatroon voor de markten in Heerlen. In overleg met de Marktcommissie is besloten om het branchepatroon voor de dinsdag- en donderdagmarkt in Heerlen-Centrum en de vrijdagmarkten in Hoensbroek en Heerlerheide aan te passen in verband met het ontstaan van lege plekken op de markten en de nieuwe brancheomschrijvingen. Het branchepatroon voor de zaterdagmarkt in Heerlen-Centrum is (nog) niet aangepast. Dit omdat nu geprobeerd wordt deze markt nieuw leven in te blazen door uitbreiding en een andere opstelling van de markt.

De branche-indeling is ingesteld om het (branche)aanbod op de weekmarkten aantrekkelijk en divers te houden. Er is een lijst van toe te laten artikelgroepen en een maximum aantal vaste plaatsen per artikelgroep. Hierdoor kan worden verhinderd dat er een te eenzijdig aanbod ontstaat.

WWS - 302 Aanvraag ESF Project: Op weg naar werk

De gemeente Heerlen besteedt de komende periode circa 5,8 miljoen euro aan het aan werk helpen van mensen met een uitkering. Van dit bedrag komt 2.911.588 euro uit ESF-fondsen. De gelden worden ingezet voor het project 'Op weg naar werk', dat een looptijd heeft tot eind 2006.

De bijstand is niet langer uitsluitend een vangnet, maar is meer dan voorheen een trampoline tot zelfredzaamheid. Om dit te bereiken zet de afdeling WS maximaal in op uitstroom naar betaalde arbeid en verbetering van de zelfredzaamheid van de uitkeringsgerechtigde. Dit gebeurt met het project 'Op weg naar werk'. De stappen die worden gezet om uitstroom te realiseren worden weergegeven in de zogenaamde 'werkladder'. Iedere trede op de ladder stelt een stap voor, die de cliënt dichter bij het einddoel van uitstroom brengt. De trede waarop de cliënt zich bevindt, is leidend voor de dienstverlening die wordt aangeboden. De doelstelling per trede en per cliënt kan verschillend zijn. Het einddoel is echter altijd uitstroom naar reguliere arbeid.

Deze subsidie is het eerste resultaat van de gemeente Heerlen in haar jacht naar Europese subsidies. In juli van dit jaar sprak wethouder Karel Scholtissen de verwachting uit dat Heerlen minimaal één miljoen euro Europees geld kon binnenhalen. Dat bedrag is met dit project ruimschoots gehaald.


---- --