Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten


Hoge boete en 'lik-op-stuk' bij illegaal werk

Werkgevers krijgen hogere boetes als ze illegale vreemdelingen laten werken. De boete voor bedrijven gaat omhoog van gemiddeld bijna 1.000 euro naar 8.000 euro per illegaal werkende werknemer. Particulieren kunnen een boete tot 4.000 euro krijgen. Ook kan de Arbeidsinspectie de boete direct opleggen, terwijl dat nu via het strafrecht gebeurt.

Met het nieuwe lik-op-stuk-beleid worden overtredingen sneller en strenger bestraft, wat de handhaving van de wet verbetert. Voor werkgevers die meerdere malen in de fout zijn gegaan, blijft vervolging via het strafrecht gehandhaafd. Dat staat in een wijzigingsvoorstel van de Wet arbeid vreemdelingen, dat is aangenomen door de Eerste Kamer. Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) streeft ernaar de wijziging uiterlijk 1 januari 2005 in te voeren. Naast de boete voor illegale arbeid kan de Arbeidsinspectie ook een bestuurlijke boete van 1.500 euro opleggen aan werkgevers die de administratie over buitenlandse uitzendkrachten niet op orde hebben.

Van Hoof geeft hoge prioriteit aan de bestrijding van illegale arbeid. Illegale arbeid verdringt het aanbod van legaal werk en gaat vaak gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Omdat werkgevers voor illegale werknemers geen premies en belasting afdragen, schaadt het bovendien de concurrentiepositie van bonafide werkgevers. Ook kunnen illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen met behulp van illegale arbeid hun verblijf voortzetten.

Foto- en verhalenbundel portretteert werk- en leefomgeving schoonmakers

De wereld van de schoonmaker in beeld

Om het vak van schoonmaker een gezicht te geven, organiseerde de schoonmaak- en glazenwassers- branche in 2004 een fotowedstrijd voor alle medewerkers. Een schot in de roos: vele honderden fotos uit alle hoeken van het land stroomden binnen. Een vierkoppige jury selecteerde 65 fotos die uitblonken in creativiteit, compositie, kleur, én trots voor het vak. De makers van deze fotos zijn op hun beurt op de gevoelige plaat vastgelegd in het vandaag verschenen foto- en verhalenboek De wereld van de schoonmaker in beeld. De 143 paginas tellende publicatie portretteert de makers in de omgeving waar zij zich het meest thuis voelen en biedt, aan de hand van leuke en boeiende interviews, een intiem kijkje in het vaak kleurrijke privé-leven van de schoonmaker en glazenwasser.

Rode draad
Naast de afzonderlijke beelden die de wereld van de schoonmaker buiten werktijd illustreren, vertelt het boek ook het verhaal van Rici: een Mediterrane jongen die zijn rustige leven verlaat en naar het noorden trekt, waar hij als schoonmaker aan de slag gaat. In het verhaal dat als rode draad door het boek loopt staat de spanning tussen heimwee en verlangen centraal. Een vertelling met een open einde, waardoor de invulling van het verhaal na herlezing telkens heel anders kan zijn.

Vervolg
De uitgave die in een oplage van 150.000 verschijnt is het vervolg op het eind 2003 verschenen boek Ontmoet de hele wereld in de schoonmaakwereld, waarin meer dan honderd schoonmakers uit evenzoveel delen van de wereld vertellen over hun herkomst, familie, cultuur, werk en toekomst(dromen). Net als bij deze eerdere uitgave staat het zichtbaarder maken van de vaak op de achtergrond opererende dienstverleners centraal. Zichtbaarder richting collegas (de belangrijkste doelgroep van beide boeken) én naar opdrachtgevers. Het beoogde gevolg is een verbeterde interactie tussen de schoonmaker en zijn omgeving enerzijds, en toegenomen trots bij de schoonmaker anderzijds.