Gemeente Ede

nummer 5 / Ede, 11 januari 2005

IBOR schouw 2004 uitgevoerd

Openbare ruimte is op afgesproken kwaliteitsniveau

De gemeente Ede meet sinds 2000 het kwaliteitsniveau van de woon- en leefomgeving. De kwaliteit van de openbare ruimte stabiliseerde zich het afgelopen jaar net boven het afgesproken niveau. In 2003 toonde een meting nog aan dat de kwaliteit onder het afgesproken niveau dreigde te komen. De gemeente wist deze ongewenste ontwikkeling te keren door sterk te sturen op budgetbeheersing en efficiency.

Jaarlijks geeft de gemeente geld uit om de woon- en leefomgeving schoon, heel en veilig te houden. De hoofdafdeling Beheer houdt de woon- en leefomgeving op een afgesproken kwaliteitsniveau. Het gaat om onder andere de verharding, het groen, speelvoorzieningen, omheiningen, water en oevers in de gemeente.

Ede Standaard
Door de jaarlijkse metingen krijgt de gemeente een objectief beeld van de ontwikkeling van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het kwaliteitsniveau in Ede is in de zomer van 2002 met het college afgesproken en heet Ede Standaard. Deze standaard is afgestemd op de aanwezige middelen. In 2002 zat het kwaliteitsniveau nog boven het afgesproken niveau.
De beoordelingen van de afzonderlijke jaren komen jaarlijks in een rapportage. Het college van burgemeester en wethouders kan hierdoor zien wat de trend is van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. In het verleden werden overschrijdingen van het budget nog wel geaccepteerd. Nu kan dat niet meer. Dit is te zien aan de vergelijkende metingen van 2001 en 2003. In 2003 is het niveau teruggebracht naar de afgesproken standaard en waren er geen budgetoverschrijdingen meer.

---