Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Fracties scharen zich achter bijna alle aanbevelingen uit SGP/ChristenUnie-nota 'U ten goede'

Jeugdagenda vrijgegeven voor inspraakronde

BARENDRECHT (dinsdag 11 januari 2005) - Met ingang van volgende week wordt de nieuwe Barendrechtse Jeugdagenda vrijgegeven voor een inspraakronde, die in totaal negen weken zal duren. Dat heeft de commissie Samenlevingszaken gisteravond unaniem besloten. De Jeugdagenda richt zich op de jaren 2005 en 2006. Het is een beleidsnotitie met als motto 'Barendrecht sterk voor een eigenwijs jeugdbeleid'. De Jeugdagenda werd door de verschillende fracties positief ontvangen. GroenLinks stelde nog wel kritische kanttekeningen, maar gezien het belang van voortgang vond uiteindelijk ook deze partij dat de Jeugdagenda vrijgegeven moest worden voor inspraak.

De Jeugdagenda start met een analyse en een inventarisatie van de huidige stand van zaken. Van daaruit wordt de weg uitgestippeld voor de komende jaren. Dit wordt ondersteund met diverse actiepunten, waarbij in sommige gevallen de eventuele financiële beperkingen nog nader onderzocht moeten worden. De Jeugdagenda is gericht op Barendrechtse kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar en op alle organisaties en instanties die in het Barendrechtse jeugdbeleid actief zijn. Deze organisaties krijgen de nota automatisch toegestuurd, waarna zij hun visie kenbaar kunnen maken. Daarnaast ligt de Jeugdagenda vanaf volgende week tot medio maart ter inzage bij het gemeentelijk Servicecentrum op het gemeentehuis en ook wordt de nota in die periode op de gemeentelijke internetsite (www.barendrecht.nl) gezet. De gemeente ziet ook graag dat de jongeren zelf hun mening ten aanzien van de Jeugdagenda laten horen. In dat opzicht wordt ook veel verwacht van mogelijke reacties via www.barendrecht-chilled.nl, de website voor en door Barendrechtse Jongeren.

Nadat de inspraaktermijn is afgerond, worden de binnengekomen reacties zoveel mogelijk in de Jeugdagenda verwerkt. Vervolgens wordt de beleidsnotitie wederom (maar dit keer meer inhoudelijk dan procedureel) besproken in commissie- en raadsverband. Overigens kon verantwoordelijk wethouder Ett Schoehuizen gisteravond melden dat de bouwvergunning voor de toekomstige discotheek 'Yellow' inmiddels is aangevraagd. Hij sprak daarbij de hoop uit dat de bijbehorende procedures snel doorlopen kunnen worden zodat de discotheek snel haar deuren kan openen. Daarmee zou een lang gekoesterde wens van de Barendrechtse jeugd in vervulling gaan.

Nota 'U ten goede'
De leden van de commissie Samenlevingszaken bogen zich ook over de nota 'U ten Goede', een door de SGP/ChristenUnie opgesteld discussiestuk over waarden en normen in Barendrecht. De nota bevat een beschouwend deel en een deel dat resulteert in in totaal 13 aanbevelingen. Veel van deze aanbevelingen zijn in de afgelopen maanden al gerealiseerd of worden op korte termijn gerealiseerd. De commissie besloot daarom het college van burgemeester en wethouders te vragen om ten aanzien van de nog niet gerealiseerde aanbevelingen een standpunt in te nemen. Een uitzondering werd daarbij gemaakt voor de aanbeveling waarbij de auteurs van de nota het gemeentebestuur oproepen om maximaal gebruik van haar beperkte bevoegdheden om aanstootgevende (erotische en godslasterlijke) reclame´s en cultuuruitingen te weren. Voor deze aanbeveling was geen steun van de overige partijen.

Z.O.Z.

Burgerjaarverslag
Een ander onderwerp van gesprek was gisteravond het Burgerjaarverslag. Hierin moet iedere Nederlandse burgemeester jaarlijks rapporteren over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en de kwaliteit van procedures op het gebied van burgerparticipatie. Diverse fracties vonden in dat opzicht dat het Burgerjaarverslag over 2003 van de Barendrechtse burgemeester M.Th. van de Wouw voor verbetering vatbaar was. Uiteindelijk gaf de burgemeester aan dat hij in zijn verslag over 2004, dat over enkele maanden zal verschijnen, meer rekening zal houden met de suggesties zoals die door de verschillende partijen zijn aangedragen. Ook gaf de burgemeester aan dat hij in het komende burgerjaarverslag zal proberen om meer de leidraad van enkele prijswinnende Burgerjaarverslagen van andere gemeenten (Capelle aan den IJssel en Den Haag) te hanteren.

Noot voor de pers,