Politie Zaanstreek-waterland


PURMEREND

Informatieavond slachtoffers woninginbraak een succes


De politie heeft maandagavond rond de 100 inwoners van Purmerend tekst en uitleg gegeven over het verloop en het resultaat van een grootschalig onderzoek naar woninginbraken.
Omdat een inbraak in de woning vaak veel indruk maakt op slachtoffers, vond de politie het belangrijk om op deze manier verantwoording af te leggen over de aanpak van dit probleem.

Begin najaar constateerde de politie een opvallende stijging in het aantal woninginbraken in Purmerend, met name in de Gors en de Purmer. Om deze stijging te stoppen besloot de politie om het probleem grondig aan te pakken. Er werd een rechercheteam gevormd en in de nachtelijke uren waren er extra politiemensen in uniform en in burger in de wijken actief.

Tijdens de informatiebijeenkomst in het politiebureau aan de Waterlandlaan kregen slachtoffers te horen dat de politie ruim 100 zaken heeft weten op te lossen, en gedurende het onderzoek 18 aanhoudingen heeft verricht. Veel aanwezigen waren positief verrast over de grootschalige politieaanpak. Slachtoffers maakten verder uitgebreid gebruik van de mogelijkheid om allerlei vragen te stellen. Naast de politie was ook een medewerker van slachtofferhulp aanwezig om vragen te beantwoorden. De politie maakte daarnaast van de gelegenheid gebruik de aanwezigen te informeren over het beveiligen van de woning, om zo herhaling te helpen voorkomen.


ZAANDAM, WIJKEN POELENBURG EN PELDERSVELD

Autoinbraken

De politie heeft diverse aangiftes opgenomen van auto inbraken waarbij telkens een ruitje werd ingeslagen om binnen te komen. In enkele gevallen werd de radio uit de auto gesloopt. Enkele inbraken zijn gepleegd op dinsdagmiddag tussen 17.00 en 19.00 uur.

KOOG AAN DE ZAAN, WIJK WESTZIJDERVELD
Autoinbraken
Meerdere eigenaren van auto's hebben bij de politie aangifte gedaan van inbraak in hun auto. De auto's werden geopend door een ruitje in te slaan of het slot te forceren. Meerdere autoradio's zijn uit de dashboards gesloopt.

15:06 10-JAN-05
ASSENDELFT, ZEEDIJK

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding

De politie heeft een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van een 54-jarige Assendelver. De man wordt er van verdacht een 58-jarige deurwaarder uit Zaandam te hebben mishandeld. De deurwaarder wilde een schrijven uitreiken maar werd door de man geslagen. Hij moest verwondingen aan zijn gezicht in het ziekenhuis laten hechten. De agenten die de verdachte wilden aanhouden werden door hem bedreigd met een mestvork. Eén agent loste een waarschuwingsschot, een tweede pakte de mestvork vast en een agente gebruikte pepperspray naar de verdachte. Hierop kon de man overmeesterd worden en meegenomen. Hij is ingesloten en in verzekering gesteld.

17:05 10-JAN-05
ZAANDAM, ROZENGRACHTSTEEG

Vrouw van mobiele telefoon beroofd

De politie heeft een 19-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van medeplichtigheid aan diefstal van een mobiele telefoon. Van een 22-jarige vrouw uit Wormer werd haar telefoon uit haar hand gepakt door een jonge man die daarna wegrende met de Amsterdamse. Een 19-jarige Zaandammer reed met een vriend in de auto en zag het rennende stel er vandoor gaan. De Zaandammer wist met zijn vriend de 19-jarige vrouw vast te houden tot de politie arriveerde. De vrouw is ingesloten en in verzekering gesteld. Naar de identiteit van de ontvluchte verdachte wordt een nader onderzoek ingesteld.

18:30 10-JAN-05
PURMEREND, OUDELANDSEDIJKJE

Jongen beroofd van bromfiets

De politie onderzoekt een beroving waarbij vier personen van een 17-jarige jongen uit Purmerend zijn bromfiets hebben gestolen. De jongeman stond met zijn bromfiets stil onder het bruggetje langs het Oudelandsedijkje. Vier negroïde personen op twee bromfietsen kwamen naar hem toe rijden vanaf het Leeghwaterpark. Een persoon stapte af en duwde de 17-jarige van zijn grijze Aprilia Sr 2000 bromfiets af en reed er op weg. De bromfiets heeft opvallend felgekleurde gele gedeelten. De verdachte die op de bromfiets weg reed wordt door de aangever omschreven als een 18 of 19-jarige negroïde man met een pokdalig gezicht en een lengte van 185 tot 190 centimeter met een normaal postuur en grote lippen. Hij droeg een wijde zwarte spijkerbroek, een zwarte in banen gestikte winterjas met grijze bontkraag een groene wollen muts. Hij sprak Nederlands met een Surinaams accent en praatte sloom. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met wijkteam Purmer via 0900-8844.

18:31 10-JAN-05
EDAM, OORGAT

Inbraak woning

De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning waarbij men is binnengekomen door de tuindeuren te forceren. Binnen heeft men een televisie van de wand afgehaald en de draden doorgeknipt. De televisie is wel achtergelaten in de woning. Het alarm is op maandag 17.55 uur afgegaan maar het zwaailicht op drie meter hoog aan de gevel bleek afgeschermd.

12:14 11-JAN-05
KOOG AAN DE ZAAN, KOPAKKER

Hennepplantage ontdekt na inbraakmelding

Na een inbraakmelding ontdekte de politie in een woning een hennepplantage. Er werd gemeld dat een ruit was ingegooid van een woning en een auto weggereden. Ter plaatse leek het er op dat er mogelijk nog iemand binnen was en de agenten gingen de woning in. Daar troffen zij zakken gedroogde hennepplanten aan. Op zolder hingen planten te drogen en was een plantage in werking. De kwekerij is in beslag genomen en de 31-jarige bewoner is aangehouden en ingesloten.

---- --