Gemeente Leeuwarden

Preventief fouilleren Preventief fouilleren
Preventief fouilleren in binnenstad verlengd tot maart

Bron: Gemeente Leeuwarden (11-01-2005) Burgemeester Geert Dales verlengt het besluit om de binnenstad van Leeuwarden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied met twee maanden. Hierdoor kan de politie tot 10 maart 2005 preventief fouilleren in het stadscentrum. Tevens wordt het messenverbod voor de Vrijheidswijk en de binnenstad tot 10 maart verlengd.

Tussen 10 juli 2004 en 10 januari 2005 voerde de politie 9 controles uit in het kader van preventief fouilleren. De politie controleerde
2.454 personen en 412 voertuigen. 76 personen werden staande c.q. aangehouden, waarbij 1 vuurwapen, 6 stuks munitie, 6 gasbusjes en 83 slagwapens in beslag werden genomen.

Controles op grond van het messenverbod tussen 10 juli en 24 december 2004 in de binnenstad leverden 46 messen op, waaronder 3 schroevendraaiers en één dartpijl. 38 personen kregen een proces verbaal. In de Vrijheidswijk werden op grond van het messenverbod geen strafbare feiten geconstateerd.

In de eerste twee maanden van 2005 vindt de evaluatie plaats van de proef met het preventief fouilleren en het messenverbod. Omdat de periode waarin de binnenstad als veiligheidsrisicogebied is aangewezen op 10 januari 2005 afloopt, zouden er gedurende de evaluatie geen acties preventief fouilleren kunnen plaatsvinden. De periode wordt met twee maanden verlengd, zodat politie en justitie de gelegenheid krijgen vuurwapenbezit en -gebruik terug te dringen.

De commissie Bestuur en Middelen bespreekt de evaluatie over het preventief fouilleren op 21 februari samen met het Veiligheidsplan Leeuwarden 2005-2009.

De binnenstad wordt begrensd door Hoeksterend, Bleeklaan, Bote van Bolswertstraat, Alma Tademastraat, een gedeelte van de Emmakade noordzijde, Julianastraat, Spoorstraat, de Spoorrails evenwijdig gelegen aan de Oostergoweg, Hollanderdijk, Wijnhornsterstraat, Van Loonstraat, Stephensonviaduct tot de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen, een denkbeeldige lijn vanaf de spoorlijn naar de Verlaatsbrug, Westerstadsgracht, Noorderstadsgracht en Verversbrug.