Provincie Utrecht

Persbericht

Inrichting tijdelijk informatiecentrum Nieuwe Hollandse Waterlinie Fort Vechten

11-1-2005
Op Fort bij Vechten komt een tijdelijk informatiecentrum Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiermee wordt vooruitgelopen op de inrichting van het Nationaal Liniecentrum, dat hier zijn plek moet krijgen in 2008. Belangrijk is de aanleg van de nodige nutsvoorzieningen, zoals goed sanitair, stroom en water. Dit ook met het oog op het toekomstige Nationaal Liniecentrum. Het tijdelijk informatiecentrum wordt in de Fortenmaand (september) geopend. Doel is het zichtbaar houden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) volgens het Belvedèreprincipe `behoud door ontwikkeling'. De NHW wordt hier beleefbaar en neemt de toekomstige bezoekers, volwassenen en kinderen, mee door verleden, heden en toekomst.

De realisatie van het tijdelijk informatiecentrum is een samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, gemeente Bunnik, Nationaal Project NHW, Stichting Werk aan de Linie en provincie.

Het inrichten van een tijdelijk informatiecentrum heeft als doel om Fort bij Vechten tot een cultureel en recreatief centrum te maken. Het gaat om het vergroten van de bekendheid van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), behoud van het Fort en het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen.

Te vinden thema's zijn o.a. de geschiedenis van de NHW en samenhang met de Oude Hollandse Waterlinie, relatie met andere verdedigingslinies in Nederland, huidige functie van de verschillende forten langs de NHW en het zichtbaar maken van toekomstige functies van forten.

Toekomstig Nationaal Liniecentrum
Samen met de andere partners maakt de provincie Utrecht zich sterk voor behoud en herstel van de Linie in Utrecht. De Limes (grens van het oude Romeinse rijk) en de NHW kruisen elkaar bij Fort bij Vechten. Een unieke plek dus voor het Nationaal Liniecentrum. Dit Liniecentrum wil mensen bewust maken van ons collectieve verleden en de geschiedenis van de streek in beeld brengen. De wens is het centrum in 2008 te openen. Bezoekers kunnen dan alles te weten komen over de NHW, de Limes, het leven op een fort en wat er in de omgeving te doen is.

Agenda 2010
Nationaal Liniecentrum NHW is één van de tien projecten dat valt onder het programma Agenda 2010. Deze projecten hebben als doel een concrete bijdrage te leveren aan het wonen, werken en recreëren in de provincie Utrecht. Een belangrijk kenmerk van de Agenda 2010-projecten is de samenwerking met andere partijen.
Meer informatie: www.provincie-utrecht.nl/agenda2010

Laatst gewijzigd op 01/11/2005 01:59:16 PM. Paginabeheer: Karin.Tuinman@provincie-utrecht.nl