Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie wil nóg meer particulier en agrarisch natuurbeheer

11-1-2005
Particulieren en agrariërs spelen al van oudsher een belangrijke rol bij het beheer van natuurgebieden en agrarische cultuurlandschappen. De particuliere bossen en landgoederen zijn hiervan een voorbeeld. Door het eeuwenlange beheer zijn waardevolle gebieden ontstaan. Beheer van deze gebieden zou daarom bij voorkeur meer door particulieren en agrariërs moeten worden gerealiseerd.

Concrete maatregelen

Daarom heeft de provincie Utrecht de notitie Stimuleren particulier en agrarisch natuurbeheer ontwikkeld, met daarin concrete activiteiten en maatregelen, die kunnen helpen bij het omzetten van eigen grond in nieuwe natuur. De provincie wil particulier natuurbeheer namelijk nog meer dan nu al het geval is, stimuleren.

Voorbeelden
Zo gaat de provincie samen met agrarische natuurverenigingen kijken waar nieuwe natuur door middel van agrarisch natuurbeheer kan worden gerealiseerd. De provincie gaat er vanuit dat dit voornamelijk in droge gebieden zal zijn (Utrechtse Heuvelrug, Gelderse Vallei en het hoge gedeelte van Langbroekerweteringgebied).
Verder zijn er bijvoorbeeld kleine elementen van ecologische verbindingszones die buiten de rijkssubsidie vallen. De provincie wil die toch gaan vergoeden.
Ook is de folder Van landbouw naar natuur gemaakt, die stap voor stap uitlegt wat er komt kijken bij het omvormen van agrarische grond naar natuur (verkrijgbaar via tel. 030-2582228 of
verkoop@provincie-utrecht.nl).

EHS
De bedoeling is dat op die manier een aaneengesloten stelsel van natuurgebieden in Nederland ontstaat: de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dieren en planten kunnen zich zo van het ene naar het andere leefgebied verplaatsen. Dit draagt bij tot de instandhouding van soorten.

De provincie Utrecht vindt natuur belangrijk. Ze wil dat zoveel mogelijk plant- en diersoorten zich thuis voelen in de Utrechtse natuurgebieden. Dat zorgt ook voor een aantrekkelijke leefomgeving voor de mens. Daarom zal de provincie 10.000 hectare nieuwe natuurgebieden, zoals nieuwe heideterreinen op voormalige agrarische grond realiseren. Hiervan is nu ongeveer 4.000 hectare voltooid.

Laatst gewijzigd op 01/11/2005 01:58:24 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl