Provincie Utrecht

Persbericht

Minder files rond knooppunt N233/N225 bij Rhenen

11-1-2005
Gedeputeerde staten hebben in hun vergadering van 11 januari 2005 goedkeuring gegeven aan een voorstel om op korte termijn de doorstroming van het verkeer te verbeteren rond het knooppunt van de provinciale wegen N233 en N225 bij Rhenen. Het voorstel bevat een aantal maatregelen die naar verwachting al dit jaar kunnen worden uitgevoerd.

Maatregelen

Met name in de ochtend- en de avondspits zijn er rond de aansluiting van de N233 met de N225 bij Rhenen forse problemen met de doorstroming van het verkeer. Ook het openbaar vervoer lijdt hieronder. Het voorstel omvat de volgende maatregelen om het fileprobleem ter plaatse te verzachten:
· Verlengen van de opstelstroken op de Zwarteweg en de Stikke Hucht. Hierdoor wordt de aanwezige kruispuntcapaciteit beter benut, wat de doorstroming van al het verkeer, inclusief OV, bevordert. · Vervangen van de installaties die de verkeerslichten regelen. De nieuwe installaties worden onderling aan elkaar gekoppeld en met een slimme manier van inregelen kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd.
· Vervangen van het asfalt op de N233 ter hoogte van het knooppunt. Hoewel dit niet direct bijdraagt aan het oplossen van de problemen met de doorstroming, wordt dit noodzakelijke onderhoud meteen met de andere werkzaamheden meegenomen. Op die manier krijgt het verkeer maar één keer te maken met tijdelijke afsluitingen/omleidingen. De kosten voor deze maatregelen zijn geraamd op Euro 1.575.000,-- en komen voor rekening van de provincie Utrecht.

Beter Bereikbaar Vallei
Bovengenoemde maatregelen verzachten het leed voor de korte termijn. Voor de middellange en lange termijn zijn veel meer samenhangende maatregelen nodig in een groter gebied. Een groot aantal Utrechtse en Gelderse gemeenten in het Valleigebied is samen met de provincies Utrecht en Gelderland en Rijkswaterstaat bezig met het uitvoeren van een gebiedsstudie "Beter Bereikbaar Vallei" die in het voorjaar van 2005 aan de bestuurders wordt aangeboden.
De korte termijnmaatregelen rond het knooppunt N233/N225 passen uiteraard in het totale maatregelenpakket dat uit deze studie voort zal komen.

Inspraak
Verwachting is dat de ontwerptekeningen voor de korte termijnmaatregelen rond het knooppunt bij Rhenen in maart/april van dit jaar gereed zijn. De tekeningen met toelichting komen dan gedurende vier weken ter inzage te liggen op het gemeentehuis van Rhenen, zodat iedereen erop kan reageren.
Als de reacties niet leiden tot ingrijpende wijzigingen, kan de provincie starten met de voorbereiding van de uitvoering. Streven is om de maatregelen nog dit jaar te realiseren.

Laatst gewijzigd op 01/11/2005 02:05:15 PM. Paginabeheer: Clara.van.Foreest@provincie-utrecht.nl