Procuctschap vee, vlees


11-01-2005

PVE presenteren voorlopige jaarcijfers over 2004

2004 toont lichte stijging in productie en prijzen

Het jaar 2004 was voor de vee-, vlees- en eiersector een wisselend jaar. Uit de voorlopige jaarcijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) over 2004 blijkt dat diverse sectoren weer een beetje lucht gekregen hebben na de voorgaande jaren die dramatisch waren. De lichte productie- en prijsstijgingen hebben geleid tot enige inkomensverbetering voor veel (primaire) producenten, maar nog niet voldoende.

Voor de pluimveevleessector stond 2004 in het teken van het herstel. Hier groeide de productie ten dele bij licht stijgende prijzen, maar nog niet voldoende voor positieve bedrijfsresultaten In de eiersector vond het herstel volumematig grotendeels wel plaats, maar wat betreft de financiële resultaten werd het niettemin een teleurstellend jaar. Voor de roodvleessectoren (varken, rund en kalf) was 2004 een redelijk jaar met stijgende prijzen, behalve voor de schapen- en geitensector. Productie
De Bruto Eigen Productie (BEP) van de Nederlandse vee- en vleessector kwam in 2004 uit op 2,7 miljoen ton, een groei met 104.000 ton (4%) ten opzichte van 2003. De BEP van de eiersector nam met 31% toe tot 9,2 miljard stuks. In alle vee- en vleessectoren nam de productie toe, uitgezonderd de schapen- en geitensector. In de pluimveevleessector bedroeg de groei 11% tot 591.000 ton. De productie is dus ten dele hersteld na de uitbraak van AI in 2003. Ten opzichte van 2003 was de pluimveevleesproductie 16% kleiner. Dit kwam doordat bedrijven de productie beëindigden of overgingen op de productiescharreleieren. In de eiersector herstelde de productie bijna geheel door snelle herbevolking ná AI en omdat diverse vermeerderaars en vleeskuikenhouders zijn overgestapt op scharreleieren. In de varkenssector nam de BEP met 2% toe tot 1,6 miljoen ton. Dit komt met name door het hogere aantal slachtingen bij een gestegen zeugenproductiviteit. Na de forse afname van de uitstoot van koeien uit de melkveestapel in 2003, trad in 2004 enig herstel van het aantal koeienslachtingen op. Dit resulteerde in een productiegroei in de rundersector tot 197.000 ton (6%). In de kalversector is de productie met 176.000 ton (6%) op het peil van 2000. De afname van de productie in de schapen- en geitensector met 6% tot 19.000 ton was een gevolg van een lagere uitstoot. Uitvoer
Het uitvoervolume van vee, vlees, vleeswaren, bereidingen, conserven en overigen nam in 2004 met 6,8% toe tot 2,1 miljoen ton. De vleesuitvoer steeg met 6,4% tot 1,8 miljoen ton. Van vleeswaren, bereidingen en conserven werd 158.000 ton (6,0%) geëxporteerd. De baconexport nam wederom fors toe tot 212.000 ton (10,9%) op basis van karkasgewicht. Het uitvoervolume van consumptie eieren en eiproducten nam met 32% toe tot 8,2 miljard stuks: 440 miljoen meer in vergelijking met 2002. Inkomens primaire productie
In 2004 was er in de roodvleessectoren voorzichtig sprake van een positieve inkomensontwikkeling. In de pluimveesectoren waren de inkomens echter nog negatief en is er fors ingeteerd op het eigen vermogen van pluimveehouders. Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de totale Nederlandse vee-, vlees- en eiersector daalde in 2004 met 4% tot 102.200 mensen, waaronder gerekend zijn werknemers, zelfstandigen en gezinsleden.