Gemeente Roermond

Met het oog op Roermond

Een eeuw geleden
Roermond anno 1900 is een ontluikende stad, die kort tevoren buiten zijn voormalige wallen is getreden. Daarop zijn de huidige singels aangelegd. Van het toenmalige Roermond is een eeuw later in het straatbeeld niet meer zo veel terug te vinden. Want Roermond is blijven groeien. Daardoor is het aanzien van de oude Roerstad in een eeuw drastisch veranderd. Het relatief nieuwe medium van de fotografie is rond 1900 een middel om de trots van de Roermondenaar op zijn stad vast te leggen, vaak in de vorm van ansichtkaarten.

Waar is de hondenkar gebleven? Ongeveer 60 foto's zocht Jac van den Boogard uit bij het Roermondse gemeentearchief voor deze expositie. Ze geven een levendig beeld van het Roermond van een eeuw geleden. Waar zien we nu nog een hondenkar als transportmiddel ? Deze topografische foto's leggen een herinnering aan het stadsbeeld vast. Ze zijn toen gemaakt om documentaire redenen, om nostalgische redenen of als een persoonlijke herinnering. Ze vormen nu een geheugensteuntje voor de hedendaagse stadsbewoners, bruggenbouwers en stadsarchitecten. "Met het oog op Roermond" toont nostalgische foto's als persoonlijke constructies door de toenmalige fotografen van een wereld in zwart-wit met een zweem van sepia. De bezoeker wordt uitgenodigd zelf de vergelijking te maken met zijn beeld van het hedendaagse Roermond.

"Met het oog op Roermond - De Roerstad in oude foto's" 15 januari t/m 16 mei 2005 Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4, 6041 JE Roermond Geopend: dinsdag t/m vrijdag 11 - 17 uur; zaterdag, zondag, 28 maart, 5 en 16 mei 14 - 17 uur. Gesloten: 6, 7 en 8 februari (carnaval), 25 en 27 maart (goede vrijdag en 1e paasdag) en 15 mei (1e pinksterdag). Publicatiedatum: 11.01.2005 Bijgewerkt: 11.01.2005