Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-007       |
|                                            |Arnhem|11 januari 2005|
|                                            |,     |               |
goedkeuring nieuw houtacceptatieplan nijmeegse centrale electrabel

Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland stemt ermee in dat de directeur van de dienst Milieu en Water, Johan Janssen, een goedkeuringsbesluit neemt over het door Electrabel ingediende verbeterde houtacceptatieplan. Hiermee komt het goedkeuringsbesluit van 7 juli 2004 over het eerdere plan te vervallen. De directeur neemt een goedkeuringsbesluit zonder eerst belanghebbenden te horen. Dat betekent echter niet dat belanghebbenden daarmee buiten spel worden gezet. Zij kunnen onverkort gebruik blijven maken van hun beroepsmogelijkheden.

Tegen goedkeuring van een eerder houtacceptatieplan zijn bezwaren ingediend, waarover de Commissie bezwaar- en beroepschriften advies heeft uitgebracht. Ook tegen het nieuwe goedkeuringsbesluit kunnen bezwaren worden ingediend. De Commissie zal alle bezwaarden nog in de gelegenheid stellen hun mening te geven. Dit betreft degenen die bezwaar hebben ingediend tegen het goedkeuringsbesluit van 7 juli 2004 en degenen die dat tegen het nieuwe goedkeuringsbesluit zullen doen. Daarna zal de Commissie advies uitbrengen voor een besluit op de bezwaren. Ten slotte kunnen alle belanghebbenden nog beroep instellen tegen dat besluit. Nadat de directeur een besluit heeft genomen over goedkeuring van het nieuwe houtacceptatieplan zal daarover in de plaatselijke huis-aan-huisbladen een mededeling worden gepubliceerd.

Er is voor gekozen om de procedure op deze in de wet geregelde wijze af te wikkelen omdat zo het snelst volgens het verbeterde houtacceptatieplan, dat beter is te handhaven, gewerkt kan worden. Electrabel, dat het verbeterde plan in overleg met de provinciale dienst Milieu en Water en de VROM-Inspectie heeft opgesteld, heeft gevraagd om spoedige goedkeuring van het plan. De VROM-Inspectie en de directeur zijn tevreden over het plan, met één kanttekening: zij vinden het nodig dat bij goedkeuring een verklaring wordt gegeven over de manier waarop de provincie het sluitstuk van de kwaliteitsborging door Electrabel met bestuursrechtelijke handhaving zal afdekken. Indien méér overschrijdingen van kwaliteitscriteria voorkomen dan Electrabel conform het plan toestaat, ligt intrekking van het goedkeuringsbesluit voor de hand omdat de juiste houtkwaliteit dan kennelijk onvoldoende gegarandeerd kan worden. De directeur zal het nieuwe houtacceptatieplan goedkeuren, omdat het een betere handhaafbaarheidskwaliteit heeft. Omdat aan Provinciale Staten eerder was gemeld dat over een verbeterd plan pas zou worden besloten zodra de Commissie bezwaar- en beroepschriften de belanghebbenden zou hebben gehoord en daarover uitsluitstel zou hebben gegeven, hebben Gedeputeerde Staten besloten hierover een verklaring aan Provinciale Staten en aan alle belanghebbenden te sturen.