Gemeente Moerdijk


HAVENGEBRUIKSVERORDENING EN HAVENGELDVERORDENING

Het college heeft vanmorgen de havengebruiksverordening 2005 en de havengeldverordening 2005 besproken. Redenen voor de wijzigingen zijn het bij de tijd brengen van de twee oude verordeningen en het beter laten aansluiten van de theorie op de praktijk.

Wijzigingen havengebruiksverordening

* De criteria op het gebied van maten zijn in de nieuwe verordening verruimd. De havenmeester krijgt een grotere bevoegdheid om te beoordelen of een schip kan en mag aanmeren.
* De wachtlijst verandert in een puntensysteem. Voorheen hadden Moerdijkers een voorsprong van vier jaar op anderen. Nu krijgen zij drie punten bij inschrijving en inschrijvers niet woonachtig in de gemeente één punt. Moerdijkers behouden een voordeel maar geeft inschrijvers uit andere gemeenten een reële kans op een vaste ligplaats.

* Het toewijzingsbeleid zoals boven beschreven, is vastgelegd in de verordening.

* In de verordening is opgenomen dat het tijdens speciale evenementen nodig kan zijn dat ligplaatshouders ruimte maken voor deelnemers aan evenementen. Dit geldt vooral voor de binnenhaven van Willemstad waar bijvoorbeeld de combinatie van platbodems en historische bebouwing een prachtig plaatje en een toeristische trekker kan opleveren.

* Het bestaande beleid biedt geen mogelijkheden om een ligplaats over te dragen aan derden. In de nieuwe verordening wel, maar alleen aan partner of familieleden in de eerste graad.

Wijzigingen havengeldverordeningen

* Rederijen van passagiersschepen moeten voor een bezoek aan Willemstad een ligplaats reserveren. De annulering kost slechts 10% van het havengeld. Dit lage bedrag heeft als resultaat dat de rederijen regelmatig kort voor de datum annuleren. Daarom wordt in de nieuwe verordening een hogere drempel ingebouwd door het annuleringspercentage op te trekken naar 50%.
* Er is een mondelingen afspraak tussen de havenmeester en de ligplaatshouders in gebied X, nabij het sanitaire ponton. Omdat het gebied bij laag water niet of nauwelijks toegankelijk is en de vaartuigen die er liggen aan de grond komen te liggen, betalen de ligplaatshouders de helft van het havengeld. Deze mondelingen afspraak wordt nu vastgelegd.

* In de oude verordening kreeg de ligplaatshouder bij opzegging het havengeld terug in het geval van herverhuur. Dat benadeelt de ligplaatshouders in delen van de haven die moeilijk her te verhuren zijn. Daarom wordt voortaan bij opzegging altijd het resterende havengeld terugbetaald. Wel is de opzegtermijn verruimd naar twee maanden.

* Aan de twee tarieven voor het af voeren van afval worden volumes toegevoegd.

* Nog een praktijkregel die geformaliseerd wordt. In de periode van
1 november tot en met 31 maart is het havengeld exclusief elektriciteit en in de periode 1 april tot en met 31 oktober inclusief elektriciteit.

De verordeningen worden voorgelegd aan de commissie Fysieke Infrastructuur op 1 februari en de commissie Bestuur en Middelen op 3 februari. De raad neemt op 24 februari een besluit.