Het Nederlandse Rode Kruis

11 januari 2005
Rode Kruis financiert met het Stille Rampenfonds vergeten rampen

Langlopende conflicten als in Darfur en terugkerende natuurrampen maken jaarlijks veel mensen dakloos en hulpbehoevend. Meer dan een miljoen mensen is in Oeganda op de vlucht. In Midden-Amerika zijn aardverschuivingen een terugkerend fenomeen, terwijl vrijwel jaarlijks overstromingen in Bangladesh duizenden slachtoffers maken. Aids grijpt in Afrika onzichtbaar om zich heen.

Stille rampen moeten geen vergeten rampen worden Ook voor deze hulp is veel geld nodig. Dit soort rampen zijn zeker zo omvangrijk als die in Azië, maar krijgen geen media-aandacht en worden stille rampen genoemd. Om stille rampen geen vergeten rampen te laten worden, heeft het Nederlandse Kruis in 2003 het Stille Rampenfonds opgericht.

De vele miljoenen die de afgelopen weken zijn ingezameld op giro 555 voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië worden ingezet voor de hulp in Azië. Geld dat wordt ingezameld naar aanleiding van een actie alleen maar aanwendbaar voor dat specifieke doel. Zo het Rode Kruis geld ingezameld voor Darfur door een actie van radio 3FM. Voor slachtoffers van dit langlopende conflict is ook ná de ramp in Azië nog geld ontvangen, geld dat ook ingezet wordt voor medische hulp aan de vluchtelingen in Darfur.

Geef aan het Stille Rampenfonds
Niet alle rampen zijn even mediageniek. Zonder media-aandacht lukt het vaak niet om voldoende fondsen te werven voor rampen. Onacceptabel, want het Rode Kruis wil hulp bieden aan iedereen die in nood is. Daarom heeft het Rode Kruis het Stille Rampenfonds opgericht. Met het geld uit dit fonds worden slachtoffers geholpen van rampen die zich voltrekken in stilte. Klik hier om aan dit fonds te doneren