KNHS


Geslaagde clinic Rosie en Hamminga 11/1/2005

Een wandelende encyclopedie en een veelzijdig paardenman-pur-sang samen, dat kàn niet anders dan een topavond opleveren! Dirk Willem Rosie en Johan Hamminga verzorgden op 7 januari 2005 een leerzaam en leuk Virbac Equimax Rondje Instructie op het KNHS-centrum in Ermelo. Onderwerp: exterieur en geschiktheid voor de sport en scholing.

Een leuk contrast vormde het plaatje van het Larix x Fortissimo-tuigpaard van Henny Harink tegenover de kleine Nicky, de eerste dressuurpony van Willem Greve. Wat heeft 6000 jaar domestificatie van de paardachtigen veel verschillende typen opgeleverd! Iedereen zag ook direct dat het Gelderse paard Tirona (Laurentz x Elegant) van Henk van den Berg met zijn mooie front geschikt moest zijn voor de dressuur, terwijl het dressuurpaard Watermill Mastermind (Wellington x Tangelo xx) van Remy Bastings niet onmiddellijk een front met oprichting had, maar zich met andere eigenschappen, zoals zijn innerlijk, opwaardeerde.

Over dat innerlijk sprak gastspreker Johann Hinnemann, die met Coby van Baalen was meegekomen. De KWPN-hengst Kigali (Wolfgang uit het internationale springpaard Finesse van Emiel Hendrix, v. Voltaire) was als 6-jarige wereldkampioen bij de jonge springpaarden. Maar nu toont hij als 13-jarige met veel enthousiasme de piaffe en passage op een manier die veel belooft. De hengst won de dag na zijn optreden in Ermelo de Prix St Georges in Oirschot onder Coby van Baalen!

Jantien van Zon, Edwin Agterhuis en Willem Greve zorgden voor het springaandeel met interessante paarden. Solista (Mr Blue uit de internationaal springende Nellista van Guidam x Julio Mariner xx) leek met haar heethoofdigheid nog het meeste werk nodig te hebben, maar is niet de minste als de training straks lukt! Daarmee werd het belang van de juiste training, afgestemd op de specifieke eigenschappen van het paard, weer benadrukt. Dat laatste demonstreerde ook Willem Greve met Total Touch (Madison x Acord II), die de avond springend afsloot.

Volgende week zaterdag wacht op het KNHS-centrum in Ermelo trouwens weer een nieuw hoogtepunt: het Trainersseminar, al weer het zevende, met deze keer naast Johan Hamminga Tineke Bartels als gastdocent.