KNHS


KNHS stelt nieuwe bondscoaches aan 11/1/2005

PAPENDAL/ARNHEM - De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft drie nieuwe bondscoaches en een nieuwe chef d'équipe aangesteld. Het gaat om ROB EHRENS (springen senioren), SJEF JANSSEN (dressuur senioren), DION VAN GROESEN (springen junioren en young riders) en EDITHE VAN ROOSMALEN (chef d'équipe vierspan paarden).

Na de Olympische Spelen van Athene heeft een uitvoerige evaluatie plaatsgevonden met de spring- en dressuurruiters en begeleiders. Op basis hiervan heeft de KNHS de aanpak richting de Olympische Spelen in Bejing 2008 bepaald en hier de juiste personen bij gezocht. Voor het mennen heeft een uitgebreide evaluatie plaatsgevonden na het WK Vierspannen in Hongarije, waarna de aanpak is bepaald richting Wereldruiterspelen in 2006.

Springen senioren: Rob Ehrens
De 47-jarige Rob Ehrens uit het Limburse Weert is in overleg met de vertrouwenscommissie springen benoemd tot de nieuwe bondscoach springen senioren. Hij wordt bijgestaan door een adviescommissie springen, bestaande uit Emile Hendrix, Johan Heins en Henk Nooren. Ehrens, die vanaf 2002 actief is als bondscoach springen junioren en young riders en vanaf 2004 ook bij de pony's, treedt sinds het aftreden van bondscoach Bert Romp eind september op als interim-bondscoach bij de senioren. De jeugd won onder leiding van Ehrens al vele medailles, waaronder teamgoud in 2002. Ehrens boekte ook als ruiter vele successen. Zo nam hij deel aan twee Olympische Spelen, werd twee keer Nederlands kampioen en vertegenwoordige Nederland vier maal op Europese kampioenschappen. Ook won hij meer dan 30 Grote Prijzen. De Europese Kampioenschappen Springen Senioren vinden dit jaar plaats in het Italiaanse San Patrigano (21 - 24 juli 2005)

Springen junioren & young riders: Dion van Groesen De 49-jarige Dion van Groesen is door de KNHS benoemd tot bondscoach springen junioren en young riders. Hij volgt hiermee Rob Ehrens op. Van Groesen, afkomstig uit het Brabantse Mierlo, is al jarenlang actief als internationaal springruiter. Hij zat in de selectie voor de Olympische Spelen in Seoul (1988), maar kon vanwege kreupelheid van zijn paard niet deelnemen. Van Groesen heeft een springstal en is parttime verbonden aan het hippisch opleidingsinstituut NHB Deurne, waar hij de Sport Class begeleidt. De Europese Kampioenschappen Springen Junioren & Young Riders vinden dit jaar plaats in het Zwitserse Schaffhausen.

Dressuur senioren: Sjef Janssen
De KNHS heeft in overleg met de vertrouwenscommissie dressuur de 53-jarige Sjef Janssen benoemd tot bondscoach dressuur senioren. Janssen volgt hiermee Bert Rutten op. Na Athene is in overleg met Bert Rutten besloten om niet verder te gaan. Voor Rutten, die zijn functie als bondscoach met veel plezier heeft uitgevoerd, was het moeilijk om opnieuw de tijd en ruimte te vinden om deze functie voort te zetten. Janssen, vooral bekend als partner en trainer van meervoudig Nederlands, Europees, Wereld- en Olympisch kampioen Anky van Grunsven, vormde in 2002/2003 samen met Jan Peeters en Johan Hinnemann het driemanschap dat het Nederlandse dressuurteam begeleidde. Ook was hij zelf als dressuurruiter actief: Zo werd hij in 1991 Nederlands kampioen en behaalde dat jaar teambrons op de Europese Kampioenschappen in Donaueschingen. In 2002/2003 volgde hij met succes de NOC*NSF opleiding "Mastercoach in Sports".
De Europese Kampioenschappen Dressuur vinden dit jaar plaats in het Russische Moskou (27 - 31 juli 2005)

Vierspan paarden: Edithe van Roosmalen
In overleg met de vertrouwenscommissie mennen heeft de KNHS de 57-jarige Edithe van Roosmalen benoemd tot chef d'équipe vierspan paarden. De uit het Belgische Lanaken afkomstige Van Roosmalen volgt hiermee Jaap Boom op. Ze was tot en met het afgelopen jaar chef d'équipe van de Belgische vierspanéquipe en heeft dus ruime ervaring met het begeleiden van nationale menteams naar internationale wedstrijden en kampioenschappen. Ook was zij zelf actief als internationaal menner en springamazone. De Wereldkampioenschappen Vierspannen vinden in 2006 plaats tijdens de Wereldruiterspelen in Aken.