EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT EVO

11 januari 2005

preventief beleid voertuigcriminaliteit

Jaarlijks lijden bedrijven in Nederland circa 160 miljoen euro schade door diefstal of fraude. In 2004 zijn 4 procent meer vrachtwagens en 5,1 procent meer aanhangwagens gestolen dan in het jaar ervoor. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers over voertuigdiefstallen van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. EVO maakt zich ernstige zorgen over deze toename en stelt dat aanpak van deze criminaliteit begint bij een goed preventief beleid van de onderneming zelf.

De gepubliceerde cijfers van de Stichting tonen de procentuele stijging in aantallen voertuigen. Ontbrekende cijfers, zoals de kosten van gestolen lading, zijn noodzakelijk om een goed inzicht te krijgen in de toename van criminaliteit en de maatregelen die genomen moeten worden. Preventieve maatregelen van verlader en vervoerder kunnen veel meer bijdragen aan vermindering van de economische en maatschappelijke schade. Om de diefstal van vrachtwagens en zware aanhangwagens tegen te gaan, is in oktober het convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector afgesloten. De overeenkomst bevat acht punten op het gebied van preventie en beveiliging.

Het is essentieel om ondernemers bewust te maken van risico's. Criminaliteitsbeheersing moet bij voorkeur een standaard onderdeel vormen van de ondernemingsstrategie. Om ondernemers hierbij een handje te helpen heeft EVO recent een boekje uitgegeven: "Veiligheid en beveiliging onder de loep". Daarin geeft EVO advies over hoe een ondernemer een gericht preventief beleid kan opzetten.

De sleutel ligt niet alleen bij de ondernemer. Preventie heeft weinig zin als de "achterkant" niet ook wordt aangepakt. Betere opvolging van aangifte zou daartoe een voorwaarde zijn. Ook bij de verzekeringsmaatschappijen is er ook nog werk te verrichten. Torenhoge premies en stijgende eigen risico's zijn redenen voor ondernemers om verzekeringen op te zeggen. EVO pleit daarom voor meer mogelijkheden om de premies en het eigen risico afhankelijk te laten zijn van de aard en de continuïteit van de beveiligingsmaatregelen die in het bedrijf worden genomen.