VVD



11 jan 2005 - VVD: Tien glastuinbouwlocaties dienen gehandhaafd te blijven

Kort geleden heeft de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) in een advies geopperd om enkele glastuinbouwlocaties te schrappen en het glastuinbouwcomplex te centreren rond een beperkt aantal locaties. De VVD-Tweede-Kamerfractie - bij monde van Janneke Snijder-Hazelhoff - vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, aangezien al flink geïnvesteerd is in de verschillende locaties.

Onlangs maakte de RLG bekend, dat de projectlocaties Berlicum, Emmen, Grootslag, Luttelgeest II, Bergerden en IJsselmuiden geschrapt zouden kunnen worden uit de Nota Ruimte. Ook meldde deze publicatie dat Flevoland en de Hoekse Waard aan het PKB-gedeelte van de Nota Ruimte dienen te worden toegevoegd als zoeklocatie. Verder dient er in het beleid vooral nadruk te liggen op de zgn. "greenports": Westland, Oostland, Aalsmeer en Venlo.

Bij verschillende provincies heeft het advies van de RLG voor onrust gezorgd. Provincies hebben zorgen voor de toekomst van de "oude"glastuinbouwlocaties. De VVD is van mening dat de huidige tien locaties gehandhaafd dienen te blijven en zal hier ook bij het kabinet op aandringen. De VVD zal het advies van de RLG niet overnemen. "Het stilleggen van sommige glastuinbouwlocaties zou niet van een betrouwbare overheid getuigen, er is jarenlang ingezet op de tien locaties, deze investeringen kunnen niet zomaar teniet gedaan worden", aldus Janneke Snijder- Hazelhoff, woordvoerster glastuinbouw van de VVD-Tweede-Kamerfractie.