Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

Luchtmachtkolonel Frans Osinga promoveert

Vandaag is kolonel Frans P.B. Osinga (KLu) die werkzaam is bij Instituut Clingendael, gepromoveerd op zijn proefschrift Science, Strategy and War: The Strategic Theory of John Boyd, aan de Universiteit van Leiden. Uit handen van zijn promotor professor dr. Fred van Staden, directeur van Instituut Clingendael, ontving kolonel Osinga zijn bul. Professor dr. Rob de Wijk heeft als referent professor opgetreden.

Zijn proefschrift is een studie van het militair strategisch gedachtegoed van John Boyd. Deze Amerikaanse luchtmachtkolonel bekend van de veelvuldig aangehaalde OODA-loop (Observation, Orientation, Decision, Action), heeft aan het eind van zijn militaire loopbaan een verstrekkende theorie geformuleerd over een totaal andere wijze van oorlogvoering. Hoewel zijn theorie door sommige Amerikaanse krijgsmachtdelen is overgenomen, met name het US Marine Corps, is de invloed van het gedachtegoed van Boyd in bredere kring nog beperkt gebleven. Dit komt omdat hij zijn theorie voornamelijk in presentaties heeft verwerkt in plaats van in publicaties. Kolonel Osinga heeft met zijn dissertatie een diepgaande analyse gepresenteerd van het omvangrijke werk John Boyd, waarmee hij zijn theorie voor een breder publiek toegankelijk heeft gemaakt.

Kolonel dr. Osinga wordt na zijn promotie geplaatst bij het NAVO Allied Command Transformation te Norfolk in de Verenigde Staten, waar hij werkzaam zal zijn als vertegenwoordiger van het Joint Airpower Competence Centre.