Gemeente Dordrecht


---

B&W wil fonds ten behoeve van kinderen

Vincent Brinkhof
Kinderen mogen niet de dupe worden van armoede. Het college van Burgemeester en wethouders van Dordrecht stelt de gemeenteraad daarom voor onderzoek te doen naar de oprichting van een fonds in het kader van armoedebestrijding. Een bedrag van 780.000 euro wordt voorlopig gereserveerd voor een fonds ten behoeve van kinderen die vanwege de financiële situatie thuis niet mee kunnen doen aan activiteiten die horen bij kind zijn. Ook wil het college inzetten op extra voorlichting aan inwoners die vanwege de uitkering of een laag inkomen een beroep kunnen doen op bijzondere bijstand bij onverwachte kosten. B&W komt uiterlijk in juli met een plan van aanpak.

De maatregelen worden gefinancierd uit incidenteel geld dat beschikbaar is gesteld door het Rijk voor minima- en armoedebeleid. De keuze voor een `kinderfonds' is bedoeld om het kinderen mogelijk te maken om zo volwaardig mogelijk deel te nemen aan de samenleving. Door een beroep te doen op het fonds, kunnen zij dan bijvoorbeeld toch lid worden van een sportvereniging, mee op schoolreis of op zomerkamp.

In 2004 is vanuit het rijk incidenteel 1,1 miljoen euro toegevoegd aan het budget voor bijzondere bijstand in het fonds voor het minima- en armoedebeleid in Dordrecht. Voor een deel om compensatiemaatregelen te treffen voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Vanaf 2005 wordt structureel EUR 250.000 aan het gemeentefonds toegevoegd voor de bijzondere bijstand. In dit kader trof B&W eind vorig jaar een regeling categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. De resterende beschikbare incidentele middelen wil B&W nu inzetten voor het fonds en om het armoedebeleid verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Dordrecht richt het armoedebeleid op het bevorderen van participatie en inkomensondersteuning. De stad biedt kwetsbare groepen een breed pakket: de regeling voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten, de bij de begroting 2004 vastgestelde maatregelen zoals de maaltijdvoorziening, schuldhulpverlening, kwijtschelding van belastingen, huursubsidie, de Dordtpas, voorlichting en afhankelijk van besluitvorming het kinderfonds.