Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Administratieve lasten burgers aangepakt

DEN HAAG, 11 januari 2005 - Per 1 januari 2005 spreekt het Adviescollege toetsing administratieve lasten zich ook uit over de administratieve lasten voor burgers. Deze taakuitbreiding geeft een impuls aan het kabinetsdoel om de regeldruk voor burgers structureel te verlichten. Het kabinet heeft zich erop vastgelegd deze administratieve lasten ten opzichte van eind 2002 met een kwart te verlagen.

Actal is een onafhankelijk en tijdelijk adviescollege dat zich vanaf mei 2000 richt op minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Op voorstel van minister De Graaf adviseert Actal nu ook over de gevolgen van regelgeving op de administratieve lasten voor burgers. Het gaat zowel om het verlichten van bestaande lasten als om het voorkomen van nieuwe lasten. Actal brengt advies uit aan het kabinet en de beide kamers der Staten-Generaal.

Actalvoorzitter Robin Linschoten streeft ernaar dat het kabinet het administratieve lastenbeleid voor de burger in dezelfde duurzame vorm giet als voor het bedrijfsleven is gebeurd. Robin Linschoten onderstreept het belang om ook voor burgers de administratieve lasten te meten, te beperken en te monitoren.
Minister De Graaf presenteert de Tweede Kamer in juni 2005 een pakket maatregelen dat de administratieve lastendruk voor burgers met 25% structureel verlicht.