PvdA Europees parlement


Homo's ziek noemen is onaanvaardbaar

11 januari 2005
"Homoseksualiteit is geen ziekte" aldus Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Bozkurt reageert verontwaardigd op uitspraken van de Sloveense minister Janez Drobnic. Hij zei eerder publiekelijk dat gelijke behandeling van homo's niet onder zijn Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken, maar onder het Ministerie van Gezondheid hoort te vallen.
"Zijn uitspraken zijn onaanvaardbaar," aldus Emine Bozkurt. Daarom stelt zij hierover samen met PvdA-collega Thijs Berman vragen aan de Europese Commissie.

Bozkurt, in het EP lid van de werkgroep die ijvert voor de rechten van homo's en lesbiennes: "Je zou denken dat we in Europa af zijn van het achterhaalde idee dat homoseksualiteit een morele of psychische afwijking is."

De uitspraken van de Sloveense minister volgen op soortgelijke uitspraken van beoogd eurocommissaris Buttiglione, die door het EP naar huis werd gestuurd vanwege zijn uitspraken. "Ook nu moeten we deze uitlatingen niet ongestraft laten" vindt Bozkurt. "Ik heb de Europese Commissie gevraagd welke stappen zij denkt te ondernemen. Slovenië is onlangs lid geworden van de Europese Unie en in de EU is discriminatie op grond van seksuele voorkeur uitdrukkelijk verboden."

De vragen van Emine Bozkurt en Thijs Berman aan de Europese Commissie:

Op 29 november 2004 verklaarde de Sloveense minister van Arbeid en Sociale zaken, Janez Drobnic, voor een parlementaire commissie in zijn land: "Homoseksuelen zijn een probleem voor het Ministerie van Volksgezondheid." Deze uitspraak moet in het licht worden gezien van eerdere uitspraken als zou homoseksualiteit een "pathologie binnen menselijke relaties" zijn.


1. Is de Commissie op de hoogte van deze uitspraken?
2. Is de Commissie van mening dat deze uitspraken discriminerend zijn in de zin van artikel 13 van het Verdrag?

3. Is de Commissie eveneens van mening dat deze uitspraken ontoelaatbaar zijn in het licht van het Europees Handvest voor de Grondrechten en de desbetreffende artikelen van het ontwerpverdrag van de Grondwet?

4. Is de Commissie van mening dat de regering van Slovenië op deze wijze afbreuk doet aan het principe van gelijke behandeling van homoseksuelen?

5. Welke stappen denkt de Commissie te ondernemen?