Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Zuid-Oost en Oost-Europa en Matra

Afdeling Oost-Europa en Centraal-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 11 januari 2005

Behandeld


- D.M. Vinkeles Melchers


Kenmerk


- DZO-04/008

Telefoon


- (070) 348 5002 / 6361


Blad


- 1/3

Fax


- (070) 348 5329


Bijlage(n)


- - E-mail dm.melchers@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Koenders (PvdA) over de verkiezingen in de Oekraïne

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid Koenders (PvdA) over - de verkiezingen in de Oekraïne. Deze vragen werden inge­zonden op - 28 december 2004 met kenmerk - 2040505730.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minster van Buitenlandse Zaken op vragenvan het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over uitspraken van de minister over de verkiezingen in de Oekraïne.

Vraag 1

Heeft u de uitspraak gedaan dat u verwacht dat, indien oppositieleider Yushchenko de verkiezingen in de Oekraïne wint, hij dan een premier 'uit het andere kamp' zal kiezen in het kader van een 'fair balance'? - )

Antwoord

Ja. Aan de vooravond van de herhaling van de twee­de ronde van de presidentiele verkiezingen werd door uitspraken en handelingen van enkele lokale politici het voortbestaan van Oekraïne als unitaire staat in twijfel getrokken. Hierdoor kwam de stabi­li­teit van het land verder onder druk te staan. Tegen deze achtergrond heb ik in het interview met AFP van 22 december 2004 het belang van behoud van de territoriale integriteit van Oekraïne benadrukt. Ik heb aangegeven dat de Europese Unie zich niet uit­spreekt ten faveure van een bepaalde kandidaat. Daarbij heb ik ook aangegeven dat ik mij kon voorstellen dat, bij wij­ze van vertrouwenwekkende en verzoenende maat­regel, de nieuwe President van het land -wie dat ook zou mogen worden- de andere partij zou kunnen uitnodigen deel te nemen aan de te vormen regering teneinde verdere polarisering te voorkomen.

Vraag 2

Zo ja, hoe verhouden zich dergelijke uitlatingen met de verantwoordelijkheden van het EU-voorzitter­schap en de eigen verantwoordelijkheid van de te kiezen Oekraïense president en het Oekraïense parle­ment?

Antwoord

Het is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oe­kra­ïne de samenstelling van de regering te bepalen, in overeenstemming met de grondwet van dat land. Daarom heb ik in het interview uitdrukkelijk gesteld dat de EU geen positie inneemt ten aanzien van be­noe­mingen.

Vraag 3

Waarom acht u dergelijke uitlatingen voorafgaand aan vrije, democratische verkiezingen verstandig?

Antwoord

Het was geboden verdere polarisering in Oekraïne te voorkomen, opdat de randvoorwaarden voor het hou­den van vrije en democratische verkiezingen konden worden behouden.

Vraag 4

Kunt u de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk op de hoog­te stellen van het verloop van de verkie­zin­gen van aanstaande zondag van het oordeel van de waarnemers en van eventuele acties met betrekking tot het bevorderen van een democratische follow-up van de verkiezingen?

Antwoord

Ja, ik zal de Tweede Kamer spoedig in aanvulling op mijn brief van 7 december 2004 per brief informeren over de ontwikkelingen die zich voordeden.


- Zie'EU presidency expects Ukraine president to name PM from opposite camp', - http://www.eubusiness.com/afp/041222184223.h1fvwpvx

===