AXA Verzekeringen

AXA introduceert sekse neutrale tarieven en mannen- en vrouwenstaffel 10 januari 2005

AXA hanteert vanaf 1 januari 2005 nieuwe sekse-neutrale tarieven (5 tariefklassen) voor zijn beschikbare premieregelingen. Bovendien garandeert AXA sekse-afhankelijke pensioenopbouw door introductie van mannen- en vrouwenstaffels.

Volgens artikel 2b PSW moeten voor alle pensioenregelingen gelijke behandelingsvoorschriften gelden voor mannen en vrouwen. Zo moet de eigen bijdrage van een mannelijke en een vrouwelijke deelnemer aan de pensioenregeling gelijk zijn en mogen beoogde pensioenuitkeringen niet meer verschillen. Dit laatste was al langer van kracht voor eindloon- en middelloonregelingen. Volgens de wet kunnen deze zaken op twee manieren worden gerealiseerd:

Sekse-neutrale tarieven

Het garanderen van gelijke uitkeringen voor mannen en vrouwen. Hiervoor heeft AXA vijf nieuwe tariefklassen ontwikkeld om optimaal aan te sluiten aan de daadwerkelijke situatie. De indeling in een klasse geschiedt naar de gevonden verhouding mannen en vrouwen op basis van de parttime pensioengrondslag. Deze methodiek zal voor alle nieuwe producten van AXA gelden.

Sekse-afhankelijk opbouwen

Dit wordt bereikt door het hanteren van een gedifferentieerde werkgeversbijdrage. AXA introduceert hierom bij de bestaande producten de mannen- en vrouwenstaffel. Dit houdt in dat de werkgever voor de vrouwenstaffel iets meer betaalt (gemiddelde onderneming 0,5 - 2,0 procent). Als een werkgever andere wensen heeft, kan hij in de loop van 2005 kiezen voor conversie naar het nieuw te introduceren pensioenproduct.