Gemeente Hengelo

Hengelo sluit aan bij regionale aanpak criminaliteit

Wet BIBOB maakt krachtiger aanpak mogelijk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo hebben dinsdag 11 januari jl. ingestemd met beleid dat het ongewild aanbieden van hulp of voorzieningen aan criminele organisaties door de overheid tegengaat. In het kader van de landelijke wet BIBOB (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur) is een nadere beleidslijn vastgesteld die het mogelijk maakt gevraagde vergunningen te weigeren of reeds bestaande vergunningen in te trekken. Het college beperkt de mogelijkheden die de wet biedt vooralsnog tot de beleidsvelden horeca, prostitutie en coffeeshops.

Vragenlijsten bij aanvraagformulieren

Het gemeentebestuur krijgt op grond van de inwerkingtreding van de wet BIBOB de mogelijkheid om gevraagde vergunningen te weigeren, of reeds bestaande vergunningen in te trekken als er sprake is van een ernstig gevaar dat de vergunning of de subsidie zal worden gebruikt voor het plegen van strafbare feiten of het witwassen van geld. Voor de horeca zal in eerste instantie worden gewerkt met een korte vragenlijst. Voor de branches prostitutie en coffeeshops wordt standaard direct een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. Deze korte en uitgebreide vragenlijsten worden toegevoegd aan de bestaande aanvraagformulieren voor deze branches. De vragenlijst moet inzicht geven in bijvoorbeeld wie de eigenaar van de zaak is en waar het in de onderneming geïnvesteerde geld vandaan komt.

Landelijk beleid

Om te bepalen of er sprake is van gevaar, kunnen bestuursorganen bij het landelijke bureau BIBOB, dat is ondergebracht bij het Ministerie van Justitie in Den Haag, een advies vragen over de kans dat een betrokkene strafbare feiten zal plegen of geld zal gaan witwassen. Het bureau BIBOB heeft de mogelijkheid om zogenaamde gesloten bronnen (zoals de belastingdienst en verschillende justitiële bronnen) te raadplegen die bestuursorganen zelf niet kunnen inzien. Uiteraard dienen bestuursorganen eerst zelf via de hen ter beschikking staande open informatiebronnen het nodige vooronderzoek te doen voordat ze bij het landelijke bureau aankloppen. Het college wil de mogelijkheden die de BIBOB biedt vooralsnog beperken tot de horeca, de prostitutie en de coffeeshops.

Binnen de gemeente zal een BIBOB-coördinator worden aangewezen. Deze adviseert het bestuur over het toepassen van de wet BIBOB en over de wenselijkheid een advies te vragen aan het landelijk bureau. De coördinator rapporteert een keer per jaar aan het college en de burgemeester.