VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW verwerpt kritiek VNG op onderzoek OZB

DEN HAAG, 11 Januari - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW verwerpt de stelling van de VNG als zou een onderzoek van VNO-NCW opinieblad Forum een onjuist beeld schetsen van de lokale lasten.

Het beeld dat Forum schetst is wél juist, aldus VNO-NCW. Dat de druk van de OZB op bedrijven dit jaar met 5 procent toeneemt, blijkt uit een vergelijking van de belastingopbrengsten (opgegeven door de gemeenten zélf) in 2004 en 2005. Deze opbrengsten zijn gecorrigeerd voor veranderingen in het volume (van woningen en bedrijfspanden) en gepresenteerd als gewogen gemiddelden (waardoor Den Haag zwaarder meetelt dan Alblasserdam).

De lastendrukstijgingen in de jaren 2002, 2003 en 2004 zijn ontleend aan cijfers van het COELO (onderzoeksbureau Rijksuniversiteit Groningen). VNO-NCW doet geen uitspraken over het aandeel van de bedrijven, wel over de gemiddelde druk op bedrijven.

Forum bestrijdt de cijfers in de 'Monitor lokale lasten 2004' niet, maar voegt daar op basis van eigen onderzoek cijfers met betrekking tot 2005 aan toe.

Ook houdt Forum zich aan afspraken tussen Rijk, gemeenten en o. m. VNO-NCW, van november 2004. De afspraak die toen is gemaakt luidt dat belastingopbrengsten worden vergeleken. Dat is precies wat Forum heeft gedaan.