European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/2

Brussel, 11 januari 2005

5204/1/05 REV 1 (Presse 3)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Oezbekistan (bekendgemaakt in Den Haag op 27 december 2004)

Het voorzitterschap van de Europese Unie heeft nota genomen van de eerste conclusies van de beperkte verkiezingswaarnemingsmissie van het ODIHR van de OVSE over de parlementsverkiezingen in Oezbekistan. Het voorzitterschap betreurt het dat deze verkiezingen op tal van punten niet in overeenstemming zijn geweest met de in het kader van de OVSE aangegane verbintenissen en de overige internationale normen inzake democratische verkiezingen, zij het dat er ten opzichte van de verkiezingen van 1999 enige vooruitgang is geboekt.

Het voorzitterschap van de Europese Unie stelt met bezorgdheid vast dat alleen de door de regering erkende partijen voor de parlementsverkiezingen van 26 december zijn geregistreerd, en dat drie politieke partijen die aan de verkiezingen wensten deel te nemen, de afgelopen twaalf maanden is verhinderd zich te laten registreren. Voorts baart het het voorzitterschap zorgen dat de deelname van onafhankelijke kandidaten ernstig is belemmerd. Bovendien hebben de met de toepassing van het kieswetboek opgelopen vertraging en de laattijdige wijziging van de stemprocedures afbreuk gedaan aan de transparantie van deze verkiezingen. Deze situatie heeft de mogelijkheid van een echte politieke krachtmeting ernstig ondermijnd.

De EU verwacht dat Oezbekistan, als lid van de OVSE, zijn verbintenissen nakomt. Het voorzitterschap is er verheugd over dat de Oezbeekse autoriteiten tijdens de verkiezingscampagne en tijdens de verkiezingen met het ODHIR van de OVSE hebben samengewerkt, en vertrouwt erop dat deze samenwerking zal blijven toenemen. De EU verklaart nogmaals bereid te zijn om zich met Oezbekistan te beijveren voor de bevordering en de toepassing van de waarden en de beginselen van de OVSE op basis van wederzijds vertrouwen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.