Gemeente Winterswijk


11 januari 2004

Diverse prijzen uitgereikt tijdens nieuwjaarsreceptie

Winterswijk - Gisteravond zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie bij schouwburg De Storm diverse prijzen uitgereikt. Zo kregen Horen en Zien de De Koets de Puiprijs 2004 voor het mooist opgeknapte winkelpand. De Stichting Winterswijkse fietsdagen in samenwerking met FTC Wenters kreeg de Promoprijs omdat zij Winterswijk het best op de kaart hebben gezet en de heer Wim Ruesink kreeg de prijs voor het beste idee. In totaal kwamen zo'n 500 inwoners en genodigden naar de nieuwjaarsreceptie.

De nieuwjaarsreceptie stond dit jaar in het teken van de multiculturele samenleving. In haar nieuwjaarstoespraak riep burgemeester Christine Stigter de aanwezigen op om vooral met en niet over elkaar te praten: "Binnen onze gemeente wonen al sinds jaar en dag grote groepen die van oorsprong afkomstig zijn uit bijvoorbeeld, Turkije, Marokko, Indonesië, enzovoort. Wij hebben deze gemeenschappen gevraagd om deze avond samen met ons te organiseren. Met als doel meer inzicht te krijgen in andere achtergronden en culturen. Maar vooral ook om elkaar te leren kennen. Want we hebben met z'n allen de taak om de boel bij elkaar te houden". De verschillende groeperingen hadden ieder hun eigen hoek ingericht met attributen en gerechten uit hun cultuur. Verder was er tijdens de receptie een modeshow van Marokkaanse klederdrachten en trad er een Turkse volksdansgroep. De Winterswijkse inbreng kwam van R..u. Ready!? zij brachten het Winterswijkse pop-volkslied De Veenparel ten gehore.

Puiprijs
Sinds 1999 reikt de gemeente in samenwerking met ABH City jaarlijks een prijs uit aan de ondernemer die zijn of haar pand op de meest voorbeeldige wijze heeft verbeterd. In 2004 zijn ook de verbouwde panden uit 2003 meegenomen in de beoordeling. Er zijn uiteindelijk twee panden genomineerd en omdat de jury geen keuze kon maken is besloten om de Puiprijs 2004 aan beide genomineerden uit te reiken. De winnaars zijn: Horen & Zien en De koets. In het beoordelingsrapport van Horen en Zien staat de volgende motivering: "Het pand Misterstraat 14 is bij de verbouwing voorzien van een fraaie houten pui waarbij de winkelingang enigszins teruggeplaatst is. Op maaiveldniveau is het plint afgewerkt met hardsteen. Er is een scheiding aangebracht tussen het begane grond- en verdiepingsniveau van het pand door middel van stucwerk. De opdrachtgever en de architect hebben echter op basis van historische foto's voldoende aangetoond dat deze horizontale opdeling altijd aanwezig is geweest bij dit pand. Wat bij de beoordeling zeker van belang is geweest is de reclame aanduiding op het pand. Deze reclame is erg verfijnd en bescheiden uitgevoerd. Een echte voorbeeldfunctie". Over Koffiehuis de Koets zegt het beoordelingsrapport: "Het pand Meddosestraat 33 heeft de afgelopen een tijd een ware metamorfose ondergaan. Van een vervallen pand in de straat opgewaardeerd naar een fraai pand. Wanneer het dan lukt om hierin een kleinschalig winkeltje/koffiehuis te exploiteren verdient dit alle lof. Recentelijk is het pand afgewerkt met een bij het pand passende zonwering. Het pand met de nieuwe functie is een aanwinst voor de Meddosestraat".

Beste idee
Vorig jaar is besloten om een gemeentelijke ideeënbus op te hangen in het gemeentehuis. Deze bus is bedoeld voor ideeën van inwoners om de gemeentelijke dienstverlening verder te verbeteren, de leefomgeving te verbeteren, het milieu minder te belasten of om kosten te verminderen. Voor het beste idee wordt een prijs van 500 uitgereikt. Er zijn vorig jaar in totaal 16 ideeën ingediend. Een aantal daarvan worden op dit moment nog getoetst aan de criteria. Deze ideeën worden voor 2005 meegenomen.
Voor het jaar 2004 is uiteindelijk gekozen voor het idee van de heer Wim Ruesink. hij heeft een idee ingediend om van de parkeerplaatsen van B&W op zaterdag invalidenparkeerplaatsen te maken. er bleken een aantal juridische en praktische haken en ogen aan te zitten aan het idee, maar besloten is om bij de inrichting van de omgeving van het raadhuis twee invalidenplaatsen in de nabije omgeving van het raadhuis aan te leggen.

Promokei
De Stichting Winterswijkse fietsdagen in samenwerking met FTC Wenters hebben de Promokei 2004 gewonnen voor het organiseren van de Winterswijkse fietsdagen. Dit evenement is bedoeld voor fietsliefhebbers uit het hele land en uit Duitsland, zowel toerfietsers als ATB fietsers. De fietsdagen hebben vorig jaar zo'n 2000 deelnemers getrokken. Verder onderscheidt de stichting zich door middel van een professionele website en folder. De jury vindt dat er duidelijk sprake is van promotie voor Winterswijk en dat de Winterswijkse fietsdagen zijn uitgegroeid tot een landelijk evenement dat bekendheid geniet bij vele fietsers zowel lokaal, regionaal als internationaal.