FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Januari

---

FloraHolland op Flora Egypt in Egypte

FLORAHOLLAND (20 jan. 2005) - Afgelopen week vond van 11 tot 14 januari de Flora Egypt plaats in Cairo, Egypte. De beurs is een initiatief van HEIA, ACC en het ministerie van handel in Egypte. FloraHolland heeft zich tijdens de Flora Egypt gepresenteerd met een eigen stand.

Het is de eerste keer dat deze beurs in Egypte werd georganiseerd. FloraHolland heeft een goede naamsbekendheid in Egypte als DE bloemenveiling. Opvallend was de grote belangstelling voor de beurs en voor FloraHolland in de pers en op televisie. Onder de vele bezoekers waren de ministers van Landbouw van Egypte en Sudan en de minister van toerisme van Egypte. Ook de Nederlandse ambassadeur bezocht de beurs en de stand van FloraHolland.
Een groot aantal personen nam deel aan een seminar over de toekomst van de bloementeelt voor export. Tijdens dit seminar gaf Doorke van Balen, areamanager Midden Oosten, een korte presentatie over de bereikte resultaten en de mogelijkheden in de toekomst.

De sierteelt in Egypte ontwikkelt zich steeds verder. Op dit moment is er ongeveer 200 hectare bloemen in het land. Hoewel het grootste deel binnenlands wordt afgezet, komt van de export ongeveer 60% naar FloraHolland geëxporteerd. De overige 40% wordt geëxporteerd naar andere Arabische landen. De belangrijkste producten die Egypte levert zijn Solidago, Gypsophila, Molucella, Carthamus, Limonium, Rudbeckia, Hibiscus, Helianthus, Dianthus, Ammi en Delphinium. De omstandigheden voor tuinbouw zijn gunstig in Egypte. Dit komt onder meer door het uitstekende klimaat en goede beschikbaarheid van grond, water en arbeidskrachten. Er is een grote groep geïnteresseerde kwekers die beschikking heeft over de grond en de financiële middelen, maar die op dit moment nog te weinig teelttechnische kennis hebben. De potentie is aanwezig om in de toekomst een groot areaal aan bloemen realiseren. Hierdoor zal de export naar FloraHolland de komende jaren sterk kunnen groeien. Er heerst een positieve stemming over de mogelijkheden en potentie van Egypte.


---