De Unie


Bonden akkoord met British American Tobacco over sociaal plan 11/01/2005

â2005 cruciaal voor Zevenaarse sigarettenfabriekâ

Duiven, 11 januari 2005 â Een meerderheid (90%) van de leden van de gezamenlijke vakbonden heeft ingestemd met een sociaal plan bij de Zevenaarse vestiging van British American Tobacco (BAT). Bij de sigarettenfabrikant komen als gevolg van een teruglopende omzet 163 van de circa 800 arbeidsplaatsen te vervallen. Uniebestuurder Huug Brinkers hoopt dat BAT in afgeslankte vorm klaar is voor de toekomst. Volgens Brinkers, die namens De Unie en VHP-BAT onderhandelt, is het overleg met BAT moeizaam verlopen. âMaar het uiteindelijke resultaat is alleszins verdedigbaar. Op basis van de geboden mogelijkheden tot vrijwillig vertrek, kwalitatief goede bemiddeling naar ander werk, een zeer goede ouderenregeling en een hoge ontslagvergoeding is dit een fatsoenlijk sociaal plan.â

De omzetdaling bij BAT wordt veroorzaakt door terugval in verkopen in met name West Europa. Dit als gevolg van het ontmoedigingsbeleid van overheden door campagnes die gericht zijn op het stoppen met roken en de afname van rookmomenten. De reorganisatie kwam dan ook niet onverwacht voor het personeel. âEchter van de omvang en de consequenties is men hier in Zevenaar wel geschrokkenâ, aldus Brinkers.

De Unie, FNV, CNV en VHP-BAT zijn van mening dat rekening moet worden gehouden met de toekomst van de fabriek in Zevenaar. âVakbondsleden hebben laten zien hun verantwoordelijkheid te nemen door de noodzaak tot verandering te erkennen. Het jaar 2005 is voor het voortbestaan van de Zevenaar productielocatie cruciaal. Op basis van een aangekondigde Europese studie zal moeten blijken in hoeverre Zevenaar de concurrentie aankan met de overige productievestigingen in Duitsland en bakermat Engeland. Na deze reorganisatie moet het bedrijf beter in staat zijn deze concurrentieslag aan te gaanâ, aldus Aranka Ouwehand van FNV Bondgenoten.

De belangrijkste afspraken in het sociaal plan zijn:
1. Looptijd van 2 jaar;

2. Grote nadruk op de kwaliteit van bemiddeling naar ander werk gedurende 6 maanden;

3. Stimulering tot vrijwillig vertrek;

4. Ontslagvergoeding ruim boven de zogenaamde Kantonrechtermaatstaf;
5. Ouderenregeling (55+) op basis van eerdere pensionering (geen WW).