Gemeente Bergen


Onderzoek bestuurskracht gemeenten

In de periode 2001-2003 zijn alle 47 Limburgse gemeenten door de provincie Limburg onderzocht op hun bestuurskracht. In dit onderzoek is bekeken of de gemeenten (nog) in staat zijn om alles wat ze moeten en graag willen doen, de zogenaamde opgaven en ambities, uit te voeren.

Uit het onderzoek bleek dat de gemeente Bergen net als veel andere gemeenten- het goed doet op het uitvoerende niveau (dienstverlening), maar nog verbeterpunten heeft op de zogenoemde tactische en strategische niveaus.

Meer samenwerking

De gemeente Bergen heeft de aanbevelingen uit het onderzoek ter harte genomen. Zo wordt inmiddels al meer samengewerkt met andere gemeenten. Vooral met de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar. Verder zijn er plannen in ontwikkeling om een langetermijnvisie te maken en beleid te vormen voor interactieve communicatie (o.a. communiceren met de inwoners).

Eind dit jaar gaat de provincie opnieuw een onderzoek uitvoeren. De provincie bekijkt dan onder andere of de gemeenten ook de maatregelen hebben genomen die nodig waren om de bestuurskracht te verbeteren.