Gemeente Helden

Vaststelling Integrale beleidsnota Werk en Bijstand Helden, Kessel, Maasbree en Meijel
De gemeenteraad van Helden heeft in haar vergadering van 13 december 2004 de integrale beleidsnota Werk en Bijstand Helden, Kessel, Maasbree en Meijel vastgesteld. De samenwerkende gemeenten voerden vanaf 1 januari 2002 zoveel mogelijk hetzelfde beleid. Met ingang van 1 januari 2005 geldt voor de vier gemeenten één gezamenlijk beleid.

Voortvloeiend uit deze integrale beleidsnota zijn de volgende verordeningen gewijzigd en opnieuw vastgesteld:


- Reïntegratieverordening;


- Afstemmingsverordening;


- Toeslagenverordening;


- Fraudeverordening;


- Verordening sociaal culturele activiteiten;


- Verordening cliëntenparticipatie.

De afstemmingsverordening is niet van toepassing op de regelingen Ioaw en Ioaz. Voor deze regelingen blijft de Wet boeten en maatregelen van kracht.

Omdat de verordening sociaal culturele activiteiten de grootste verandering heeft ondergaan, volgt hier een samenvatting:

Deelname sociaal culturele activiteiten Voor de deelname aan sociale, culturele en/of sportieve activiteiten kunt u een vergoeding krijgen. De vergoeding bedraagt maximaal 100,00 per gezinslid per jaar. Draagkracht uit inkomen en/of vermogen wordt van de vergoeding afgetrokken. De regeling is bedoeld voor mensen die woonachtig zijn in de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel.

Activiteiten die in aanmerking komen voor een vergoeding zijn:

a. lidmaatschap of contributie van verenigingen, clubs, organisaties en instellingen en direct daarmee samenhangende kosten bij voorbeeld:


- contributie ouderenbond en uitstapjes/excursies;


- contributie Jong Nederland;


- lidmaatschap bibliotheek;


- contributie sportvereniging;

b. kosten vrij zwemmen;

c. abonnement krant;

d. lidmaatschap kerkradio;

e. vormingscursussen en -activiteiten, bijvoorbeeld via stichting Vorkmeer of EHBO.

Zwemlessen en muzieklessen voor het behalen van diploma A en B worden voor 50 % vergoed.

De kosten worden toegerekend aan het jaar waarin ze betaald moeten worden.

De beleidsnota en de verordeningen liggen vanaf 10 januari 2005 voor iedereen ter inzage in de informatiehoek van het gemeentehuis te Panningen, Wilhelminaplein 1, 5981 CC.

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie nog vragen dan kunt u bellen met de afdeling Werk en inkomen van de gemeente Helden, telefoon (077) 306 66 66 of via internet: info@helden.nl.

11-1-2005 11:44