Gemeente Woerden

11 januari 2005

Burgemeester van der Kluit houdt laatste Nieuwjaarstoespraak in Woerden

Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting maandag jl. hield Burgemeester van der Kluit haar Nieuwjaarstoespraak. Hieronder kunt u de toespraak nog eens teruglezen.

'Dames en heren,

Het jaar 2004 heeft de mensen op deze wereld in algemene zin niet veel reden tot vreugde gebracht. In de laatste dagen van het jaar, op tweede Kerstdag, werden landen in Azië totaal verrast door een zware natuurramp, die vele tienduizenden levens heeft gekost en die de basis van bestaan van nog veel grotere aantallen mensen heeft verwoest. Het grote verdriet om de vele doden moet voor de nabestaanden bijna ondraaglijk zijn en er zullen vele jaren van immense inspanningen nodig zijn om tot wederopbouw van die samenlevingen te komen.

De hele wereld leeft mee met de slachtoffers van de ramp in Azië. Ook in ons land zijn vele activiteiten ontwikkeld om hulp te bieden. Het geweldige bedrag dat de gezamenlijke hulporganisaties kunnen aanwenden om de getroffen gebieden op korte en langere termijn te ondersteunen, geeft aan dat vrijwel iedereen bereid is daaraan bij te dragen. Het is bemoedigend om te constateren dat wij allen in grote eensgezindheid en saamhorigheid de nood willen en kunnen lenigen.

De oorlogssituatie in Irak en de spanningen in het Midden-Oosten zijn niet het gevolg van een natuurramp, maar van menselijk handelen en ook wat daar in het afgelopen jaar gebeurde, gaf weinig reden tot vreugde.

Het is bedroevend om te constateren dat we, kijkend naar het nieuws op de televisie, dagelijks meer gewend raken aan gewelddadigheden en terroristische aanslagen.

In het voorbije jaar hebben wij ook in ons land spanningen voelen toenemen in onze eigen multiculturele samenleving. We werden geschokt door de een fatale aanslag op iemand, die louter op grond van zijn opvatting om het leven werd gebracht. Wij hebben moeten ervaren, dat mensen zich in ons land niet meer veilig konden voelen, soms enige tijd uit de openbaarheid moesten verdwijnen en soms ook dagelijkse persoonlijke beveiliging nodig hadden.

Het kan niet anders of wij hebben daar geschokt op gereageerd. Dat leek nog niet zo lang geleden onvoorstelbaar. Dat kon misschien elders in de wereld gebeuren, maar niet hier.

Wij hebben immers toch altijd een zekere trots gevoeld op onze wereldwijde reputatie van die tolerante Nederlanders, die vanuit hun geloofs- of levensovertuiging het respect konden opbrengen voor andere overtuigingen of zienswijzen.

De dagen rondom Kerstmis en de jaarwisseling zijn voor mij persoonlijk altijd de dagen van bezinning. De normale hectiek van alledag verdwijnt even naar de achtergrond en er is dus tijd om na te denken over gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Onze grondwet is meer dan 150 jaar oud en is destijds bij de totstandkoming, gebaseerd op begrippen als vrijheid, gelijkheid en broederschap.
Het begrip Vrijheid kennen we zeker wel, die hebben we ons in die meer dan 150 jaar eigen gemaakt.
Met het begrip Gelijkheid denk ik dat we wel op de goede weg zijn, hoewel ook daarbij nog wel het nodige te winnen is, alvorens we alle mensen ook daadwerkelijk gelijkwaardig behandelen. Maar het begrip Broederschap is wat in de vergetelheid geraakt en juist nu verdient de broederschap van mensen onze oprechte en voortdurende aandacht.

De vraag is of onze beroemde tolerante houding wel gebaseerd was op respect en ruimte voor andersdenkenden of dat die houding veel meer gebaseerd was op een vorm van onverschilligheid onder het motto: zo lang het ons persoonlijk maar niet raakt, mogen anderen ook hun eigen leven leiden. Maar dat is bepaald geen positieve benadering en dat leidt ook zeker niet naar een betere, vrediger samenleving.

Het wordt tijd wat wij ons meer bewust worden van het feit dat de bevolking van ons land in de loop van de afgelopen decennia geleidelijk aan is opgebouwd uit mensen met soms zeer verschillende culturele achtergronden. Met verschillende gewoonten, met verschillende levensovertuigingen.

Ook in onze gemeente Woerden is sprake van een multiculturele en kleurrijke samenleving.

Ik heb mijzelf een aantal belangrijke vragen gesteld:

Leven wij naast elkaar, of leven wij ook mèt elkaar?

Een oud Nederlands gezegde luidt: onbekend maakt onbemind en alleen al om die reden moeten wij ons afvragen:

Kennen wij de mensen met wie wij samenleven wel voldoende? Kennen we elkaar?
Kennen we de verschillende gewoonten en tradities? Weten we voldoende van elkaar om wederzijds begrip te kunnen ontwikkelen?

En als het antwoord op die vragen onvoldoende positief is, zouden we dan bereid zijn daar verandering in te brengen?

Misschien zouden we onderling veel meer ontmoetingen moeten organiseren. Ontmoetingen tussen de verschillende culturen. Ontmoetingen, die tot doel hebben elkaar beter te leren begrijpen. Want elkaar begrijpen, betekent meestal ook: elkaar respecteren.

Dit jaar in 2005 dus, wordt in ons land gevierd dat tussen Nederland en Marokko al 400 jaar culturele relaties bestaan. Dat is een goede aanleiding om aandacht te schenken aan de cultuur van de Marokkaanse gemeenschap in Woerden.

Het Cultureel Platform in Woerden onder voorzitterschap van Frans Lander, Cultuur Lokaal Woerden en de Stichting Kultureel Werk in Woerden hebben het initiatief genomen om de Marokkaanse gemeenschap in Woerden de gelegenheid te bieden zich te manifesteren. Ik vind het een prachtig initiatief en ik hoop dat het een geslaagde manifestatie zal worden, waaraan zeer vele inwoners van Woerden actief deel zullen nemen.

Bij de organisatie van de evenementen zijn en worden vele personen en organisaties in Woerden betrokken en het zijn er echt te veel om op te noemen, maar om u een idee te geven, toch een kleine greep: de Stichting Woerden promotie, het Gilde, de gemeente Woerden, het intercultureel festival, het Kunstencentrum t Klooster, de bibliotheek, het onderwijs, de Raad van Kerken, leden van serviceclubs, Woerdense winkeliers, de VVV enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts

Dames en heren, ik mag u allen vanavond van harte welkom heten bij onze Nieuwjaarsontmoeting. Met nadruk gebruik ik het woord ontmoeting in plaats van het woord dat u gewend was, de Nieuwjaarsreceptie. U heeft al gemerkt dat de opzet van deze avond anders is dan het in andere jaren was. De avond staat in het teken van ontmoeting. U hoeft niet meer in een saaie lange rij te wachten tot u aan de beurt bent om uw goede wensen aan de leden van het gemeentebestuur over te brengen en korte gesprekken met hen te voeren. U kunt zich vrijelijk bewegen in de verschillende ruimten om met elkaar en met de leden van het gemeentebestuur korte ontmoetingen te hebben.

Wij, burgemeester en wethouders en de leden van de gemeenteraad, mengen ons in uw gezelschap en proberen met zoveel mogelijk mensen korte ontmoetingen te hebben.

Daarnaast kunt u in deze trouwzaal genieten van enkele optredens, die verzorgd worden door het Kunstencentrum t Klooster en in de Koepel speelt Arumbai, een Molukse muziekgroep, die eigentijdse, lichte Molukse muziek ten gehore zal brengen. Deze muzikale omlijsting zal enkele keren onderbroken worden door een optreden van de Tifa-groep, een van oorsprong Woerdense muziekgroep, die uitsluitend oude traditionele Molukse muziek vertolkt. Daar moet u uw gesprekken even voor staken, want dat optreden is het aandachtig luisteren alleszins waard. De Tifa-groep treedt belangeloos voor ons op. De financiële bijdrage, die ik de groep mag overhandigen komt direct ten goede aan de slachtoffers in Azië.

De keuze voor Molukse muziek is gebaseerd op het feit dat de eerste nieuwe cultuur in Woerden door de Molukse gemeenschap werd gebracht. Ik zie deze avond als een begin van vele ontmoetingen. Ik hoop dat in volgende jaren steeds meer verschillende culturen hun bijdrage aan deze Nieuwjaarsontmoeting kunnen en willen leveren, zodat er steeds meer kennis van die culturen ontstaat.

En ik hoop ook, dat hiermee een bijdrage geleverd wordt aan een respectvolle samenleving, waarin niet alleen naast, maar vooral ook met elkaar geleefd wordt.

Dames en heren, ik sluit mijn Nieuwjaarstoespraak af met goede wensen.

Ik wens u allen een bijzonder plezierig 2005 toe, met goede gezondheid en succes in wat u nastreeft en ik wens u vooral veel levensvreugde in een liefdevolle leefomgeving toe.'

B.F.A. van der Kluit-de Groot
Burgemeester van Woerden