Time : 9:28:31 AM
Date : Tuesday, January 11, 2005
Sender Name: Berry Coordination Center

BIJZONDERE ONDERNEMINGSRAAD BIJ FABELTA NINOVE

BIJZONDERE ONDERNEMINGSRAAD BIJ FABELTA NINOVE
MEDEDELING INTENTIE TOT STOPZETTING VAN DE PRODUCTIE-ACTIVITEITEN

Ninove, dinsdag 11 januari 2005. Op een Bijzondere Ondernemingsraad heeft de directie van Fabelta Ninove deze morgen de leden van de ondernemingsraad op de hoogte gebracht van haar intentie tot onmiddellijke stopzetting van de productie van viscosefilamentgaren (kunstzijde ). Hiermee wordt de procedure tot collectief ontslag gestart voor alle Fabelta Ninove medewerkers. Fabelta Ninove telt 179 medewerkers : 43 bedienden en 136 arbeiders.

De vervanging van kunstzijde door goedkopere synthetische textielgarens ( met soms betere technische eigenschappen ) in allerlei marktsegmenten ( kledij, gordijn- en meubelstoffen, matrastijk enz... ), is de laatste jaren extra versneld. Veel W-Europese klanten van Fabelta Ninove stopten hun activiteit of delocaliseerden. De grote productie in China en India, tesamen met de fluctuerende dollarkoers, dragen ook bij tot deze beslissing. Deze wegvallende markt zorgt er tevens voor dat reeds verscheidene Europese aanbieders van kunstzijde verdwenen zijn. Deze tendens zal zich ongetwijfeld in de toekomst verderzetten.

Het bedrijf zal zijn trouwe klanten nog een tijdlang vanuit een opgebouwde voorraad kunnen blijven beleveren.

Sinds jaren kampt Fabelta Ninove met een zeer hoge graad van economische werkloosheid en een zeer lage capaciteitsbenuttingsgraad.

Voorbije herstructureringen boden geen oplossing.

In 1998 werd om kostenbesparende redenen een deel van de productie overgebracht naar Tsjechië. Deze activiteit wordt ook stopgezet.

De laatste tien jaar investeerde de Berry Floor Group in Fabelta Ninove 10 miljoen euro vooral in milieu-aangelegenheden, teneinde de impact van de viscoseproductie op de werknemers en de omgeving te minimaliseren en in alle wettelijkheid te kunnen blijven verder produceren.

Fabelta Ninove startte met diversificatie naar polypropyleen filamentgarens in 1997, doch de groei van deze garens kon het verlies van kunstzijde niet compenseren. De ontwikkeling en de commercialisatie van de synthetische garens wordt wel verdergezet.

Fabelta Ninove is sinds 1930 actief als kunstzijde producent. In 1987 kwam het in de Beaulieu groep terecht. Sinds 1991 ressorteert het onder de Berry Floor Group (één van de takken van de vroegere Beaulieu groep). De Berry Floor Group startte in 1993 Berry Yarns N.V.-Zetel Ninove op, actief in de productie en veredeling van synthetische tapijtgarens. Berry Yarns N.V.-Zetel Ninove bevindt zich op dezelfde site als Fabelta Ninove. Er zijn geen rechtstreekse gevolgen voor Berry Yarns Ninove.

De Berry Floor Group had een omzet van 496 miljoen euro in 2003 en stelt 2.034 mensen tewerk. De Berry Floor Group is opgedeeld in drie divisies : de "Hout Divisie" produceert zwevend parket, laminaat en gemelamineerde panelen; de "Garendivisie" produceert viscosegarens, tapijtgarens en PP-CF garens voor technische toepassingen; en de "Tapijtdivisie" produceert naaldvilt en getuft tapijt, geweven tapijt en kamerbreed tapijt.

Ninove, 11 januari 2005

Contact :
Luc Naessens, Algemeen Directeur

FABELTA NINOVE N.V.
D. DE BODTKAAI 27
9400 NINOVE
Tel. 054/311 313
Fax 054/311 399

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR

Link to Press Release - UK