Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Parijs, 11 januari 2005

Investeringsvolume La Vache Noire ruim 200 miljoen; oplevering in 2007

ING Real Estate koopt winkelcentrum in Parijs van AM

AM (voorheen Amstelland MDC) en ING Real Estate hebben een overeenkomst getekend voor de verkoop van het winkelcentrum La Vache Noire in Parijs van AM aan ING Real Estate. Het totale investeringsvolume van dit project met een omvang van 50.000 m² bedraagt ruim 200 miljoen. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw zijn reeds gestart. Het winkelcentrum zal naar verwachting worden geopend in 2007.

La Vache Noire is onderdeel van de grootschalige stedelijke herontwikkeling van Les Portes d'Arceuil, direct gelegen aan de Boulevard Péripherique. In Arceuil, een voorstad ten zuiden van Parijs, ontwikkelt AM een winkelcentrum van 50.000 m² inclusief vrijetijdsvoorzieningen waaronder een openbaar park, kantoorfuncties en een parkeergarage met 1.800 plaatsen. Op dit moment is circa eenderde deel van de winkelruimte voorverhuurd, onder meer aan grote huurders (anchor tenants) als Zara, Darty, Monoprix, La Grande Récré, Hennes & Mauritz en Go Sport. Onderhandelingen met overige huurders zijn gaande.

Dit project is een uitwerking van de strategie van AM om groei te realiseren in de ontwikkeling van winkelcentra op Europese schaal. In Frankrijk heeft AM eerder het winkelgebied Les Quatre Chemins in Vichy gerealiseerd.

Strategie ING Retail Property Fund France Belgium
De acquisitie van La Vache Noire past in de strategie van het ING Retail Property Fund France Belgium om opbrengsten te maximaliseren, voornamelijk via huurinkomsten door investeringen in en actief managen van hoogwaardige winkelobjecten. De beoogde fondsgrootte is 1 miljard. Het fonds gebruikt een regionaal allocatiemodel als basis voor de samenstelling van de portefeuille. ING Retail Property Fund France Belgium streeft naar een IRR van tussen de 9% en 10% voor ongeveer 20 internationale institutionele beleggers gedurende de 10-jarige looptijd van het fonds.

Concept
Het stedenbouwkundig en architectonisch concept van La Vache Noire is afkomstig van T+T Design, de in house ontwerpers van AM. Dit concept voorziet in een winkelcentrum

over meerdere lagen dat onder meer door de hoge glasgevel zeer licht en transparant is. Door gebruik te maken van de niveauverschillen op de locatie, wordt het dak van het winkelcentrum gevormd door een openbaar toegankelijk park. Daarmee wordt La Vache Noire een rustpunt en een aantrekkelijke verblijfsomgeving in het stedelijke Arceuil.

Profiel AM
AM (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming (Euronext, Amsterdam), met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. De projecten van AM hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Regenboog Park (Tilburg), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).

Profiel ING Real Estate
ING Real Estate is een internationaal opererende vastgoedonderneming, actief op het gebied van vastgoed investment management, vastgoedontwikkeling en -financiering. Het bedrijf behoort tot de drie grootste vastgoedondernemingen in de wereld met kantoren in vijftien landen in Europa, de Verenigde Staten, Azië en Australië. ING Real Estate is onderdeel van ING Groep, een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong, actief op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer. ING heeft meer dan 60 miljoen particuliere, zakelijke en institutionele klanten in ruim 50 landen. Met meer dan 112.000 medewerkers omvat ING een grote verscheidenheid aan toonaangevende bedrijven die steeds vaker hun klanten onder de merknaam ING bedienen.

Noot voor de redactie,