Gemeente Bussum

Uitreiking Kleine Johannes (12-01-2005)

Uitreiking Kleine Johannes Op dinsdag 11 januari is, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bussum, De kleine Johannes door burgemeester Schoenmaker uitgereikt aan de vrijwilligers van de groep terminale zorg van Huize Patria.

Het woonzorgcentrum Huize Patria in Bussum is speciaal voor ouderen die afkomstig zijn uit voormalig Nederlands-Indië. Een categorie mensen, die vaak heel veel heeft meegemaakt. De gruwelijke Japanse bezetting, de opsluiting in kampen met honger en slavernij, het einde van de oorlog dat voor de mensen in Indië geen echte bevrijding betekende. Daarna immers moesten zij ook nog de Bersiap-periode doorstaan en werden zij gedwongen hun land te verlaten en naar Holland te verhuizen.

Binnen de grote groep vrijwilligers die Huize Patria mede maken tot de veilige, prettige en Indisch-eigen omgeving die voor deze ouderen zo belangrijk is, is een groep van twaalf vrijwilligers actief in de begeleiding van bewoners in hun allerlaatste levensfase. Deze vrijwilligers hebben een speciale opleiding voor terminale zorg gevolgd en zetten zich volledig in. Soms maken ze weken van 90 uur, dag en nacht doorgaand, vooral als meerdere bewoners in dezelfde periode gaan sterven. Ze verplaatsen zich in de cultuur en achtergrond van de bewoner, bidden of zingen in het Maleis, voeren speciale rituelen uit. Daarmee creëren ze voor de stervende de omstandigheden om in rust en vrede de ogen te sluiten.

Stervensbegeleiding is een belangrijke, hoogst verantwoordelijke, zeer zware taak. Geen taak waar je mee op de voorgrond treedt. Het is goed, dat mensen uit de omgeving van deze groep vrijwilligers hen hebben voorgedragen voor de Kleine Johannes. Het is nog beter, dat de Kleine Johannes 2005 aan hen als groep, als eenheid, is toegekend. Volkomen verdiend!, volgens burgemeester Schoenmaker.

De kleine Johannes
Al 25 jaar wordt op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bussum het erkentelijkheidsymbool De Kleine Johannes uitgereikt aan Bussumers, die zich hebben ingezet voor de medemens. De Kleine Johannes, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van de Bussumse schrijver Frederik van Eeden, heeft in de vorm van het beeld van de kunstenares Margot Hudig-Heldring een blijvende plaats in het raadhuis van onze gemeente gekregen.
Zesenvijftig fraaie kleine replicas van het beeld hebben hun weg inmiddels gevonden naar mensen, die dit blijk van erkentelijkheid ten volle verdienden. Mensen, die zich vrijwillig en belangeloos inzetten in alle sectoren van onze gemeenschap: sport, ouderenzorg, kerkenwerk, jeugdzorg, bijstand aan zieken en gehandicapten, buurtwerk, muziek en nog veel meer. Al die sectoren van onze maatschappij, die alleen kunnen bestaan door de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers.