Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gemeentewet verplicht niet tot uitkering Zalmsnip

11 januari 2005

In enkele landelijke dagbladen is gemeld dat de Zalmsnip (45 euro per huishouden) nog een maand van kracht zou zijn. Dat is niet juist. De gemeenten zijn in juni 2004 geïnformeerd over de afschaffing van de Zalmsnip. Toen is aangekondigd dat de financiële compensatie van EUR325 miljoen voor het gemeentefonds komt te vervallen.
---

In de circulaire van juni is, zoals gebruikelijk, het voorbehoud gemaakt van besluitvorming door het parlement. Dat voorbehoud heeft betrekking op de begrotingswet. Deze is door het parlement aangenomen. Na juni 2004 heeft zich daarmee geen beleidsmatige wijziging meer voorgedaan. De gemeenten en de VNG zijn dus tijdig geïnformeerd.

Het is overigens correct dat de wijziging van de Gemeentewet, gegeven de Tijdelijke referendumwet, per 5 februari 2005 in werking treedt. De Gemeentewet verplicht de gemeenten echter, sinds 2000, niet tot de uitkering van de Zalmsnip. Het realiseren van reparatiewetgeving is daarmee dan ook niet noodzakelijk. Nu de middelen via het gemeentefonds niet langer beschikbaar zijn ligt het in rede dat gemeenten de zalmsnip ook niet meer uitkeren. Die afweging is voorbehouden aan de gemeenten.

Indien een individuele gemeente besluit om een lastenverlichting voor burgers in 2005 te bieden, dan kan dat. Er is dan geen sprake van het uitkeren van een zalmsnip, maar van het generiek verlagen van de lokale lasten. Gemeenten betalen het dan wel uit eigen zak. Binnen de huidige wet- en regelgeving behoort dat tot de mogelijkheden.

Het voornemen tot afschaffing van de zalmsnip vindt zijn oorsprong in het strategische akkoord van 2002. Het huidige kabinet heeft dat overgenomen en vastgelegd bij miljoenennota 2003.