Wageningen Universiteit

Persbericht

21 december 2004, nr. 127

Prijs Wageningen Universiteits Fonds

Wageningse studenten kiezen genomineerden voor Teacher of the Year

Meer dan 660 studenten van Wageningen Universiteit hebben deelgenomen aan de verkiezing van de docent van het jaar van Wageningen Universiteit. Dat is vijftien procent van alle stemgerechtigde studenten. De jury heeft vervolgens vijf genomineerden geselecteerd. Op 11 januari zal de Teacher of the Year worden bekendgemaakt. Het Wageningen Universiteits Fonds heeft de prijs ingesteld om goed onderwijs aan Wageningen Universiteit te bevorderen en goede docenten te honoreren.

Genomineerd zijn voor de Teacher of the Year Award 2005 van Wageningen Universiteit (in alfabetische volgorde):
Prof.dr. A.H.J. (Ton) Bisseling, Moleculaire Biologie Ir. Th.H.B. (Theo) Hendriks, Operationele Research en Logistiek Dr. A.G. (Toine) Jongmans, Laboratorium voor Bodemkunde en Geologie Drs. R.J. (Reint Jan) Renes, Sectie Communicatiewetenschap Dr.ir. G. (Gosse) Schraa, Microbiologie

Met uitzondering van de eerstejaars konden studenten via het digitale kiessysteem hun stem uitbrengen op een groslijst van 213 docenten. De kieslijst is samengesteld uit voordrachten van de opleidingscommissies en studieverenigingen, aangevuld met docenten van goed scorende vakken uit de onderwijsevaluatie.

Aan de hand van de verkiezingsuitslag, waarbij ook rekening werd gehouden met de onderwijslast van de docenten, heeft de jury een aantal namen van docenten geselecteerd als mogelijke genomineerden. De jury bestaat uit: Pytrik Altena, Claudia Brauer, Laura Graus, Daniël Polders, Anne de Vrijer Rietveld, Sarah Tang Yun en Marije Struijk-Ansink (voorzitter). De jury heeft via een persoonlijk interview navraag gedaan bij mede-studenten en de desbetreffende docenten over de wijze van kennisoverdracht van de docent, het enthousiasme voor het vakgebied, de inzet voor onderwijsvernieuwing, het vermogen om studenten te motiveren en de betrokkenheid bij de studenten. Op grond van de zo verkregen informatie draagt zij vijf genomineerden voor aan het bestuur van het Wageningen Universiteits Fonds.

Op 11 januari zal tijdens de Nieuwjaarsborrel van de Studentenraad de winnaar door de voorzitter van het Wageningen Universiteits Fonds, de heer ir. R.J. Tazelaar worden bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een judicium met oorkonde, een replica van `De Leermeester' van Jan Praet en een geldprijs van EUR 2500 die door de Raad van Bestuur van Wageningen UR beschikbaar wordt gesteld. Het bedrag is te besteden aan activiteiten gericht op het verder professionaliseren van het onderwijs. Hiermee wil de Raad van Bestuur een extra stimulans geven aan excellent onderwijs.