Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 2

NA DE MOORD
Goede voornemens voor Nederland?

Het afgelopen jaar werd Nederland ruw uit haar droom van veiligheid geholpen; een aanslag lokte er meerdere uit. Media, politiek en bezorgde burgers buitelden over elkaar heen in pogingen de nieuw ontstane situatie te analyseren en te veranderen. Maar na de eerste hype gingen we gewoon weer over tot de orde van de dag. Hoe kijken buitenlandse correspondenten tegen de nieuw ontstane situatie aan? Debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 11 januari een debat in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang: 20.00 uur. Toegang vrij. (Info & reserveren: 030-2332430 / www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Katinka Baehr, journaliste, discussiëren Annette Birschel, voorzitter Buitenlandse Pers Vereniging Nederland, Haluk Bakir, correspondent Cumhuriyet en BBC-World Radio, Khaled Chouket, correspondent voor om. Islam-online.net, en Isabelle Wesselingh, correspondent AFP.

Volgens de Brit Trevor Phillips, voorzitter van de Commission for Racial Equality (CRE) "is de Nederlandse samenleving zowel religieus verdeeld als volstrekt repressief, en worden mensen samengebracht in scholen, wijken en verenigingen die gedefinieerd worden door hun religieuze erfenis. Nederlandse politici hebben geprobeerd dit beleid van segregatie toe te passen op moslims en het is in hun gezicht ontploft." Is het Nederlandse integratiemodel inderdaad moreel failliet? Veel Nederlanders meenden van niet, waren wel flink van slag en organiseerden zich in allerlei actiegroepen die saamhorigheid wilden tonen en opriepen tot solidariteit. Zij wilden laten zien dat we als Nederlandse burgers wel degelijk om onze samenleving geven, ja, dat we samen een mighty society vormen die haatzaai kan omkeren in gedeeld burgerschap. Of dat lukt is echter de vraag: zijn we als Nederlanders niet te hype-gevoelig om ergens lang mee bezig te zijn? Teveel bezig met moraal en emotie, te weinig met feiten en analyse? Teveel begaan met politieke incorrectheid, te weinig met vertrouwen? Durft Nederland over de dijken heen te kijken?

TUMULT & Forum voor Democratische Ontwikkeling